Nieuwe 'middenklasser' van Canon: EOS 40D

Redactie 652 0
Via Amazon.com lekten dit weekend al de specificaties uit. Vandaag volgde de offici

De aankondiging kwam toch als een verrassing: Canon had meer tijd kunnen besteden aan een camera die het helemaal zou bouwen rond een 12-megapixelsensor, maar de fabrikant had dan wel half jaar extra nodig gehad. In plaats daarvan kom het dit najaar al met een toestel met een cmos-sensor van 10,1 megapixel.

Canon’s cmos-sensor geeft de camera een groot kleurenbereik en legt meer details vast in schaduwen en juist overbelichte situaties (zoals tegenlicht). Per basiskleur (RGB) worden kleuren vastgelegd in 14 bits, dus meer dan standaard-fullcolour (8 bits per kleur), zodat er meer gradaties in het kleurenspectrum kunnen worden gedigitaliseerd.

Lucky shot
De (semi)proffotograaf die snel meer beelden achterelkaar wil schieten, op zoek naar een lucky shot, haalt op het nieuwe model 6,5 beelden per seconde (fps). Zo kun je in een 'stroom' tot 75 beelden in JPEG achter elkaar schieten, of 17 in het ongecomprimeerde raw-formaat.

Het resultaat bewonder je op een groter lcd-scherm, nu 3 inch diagonaal groot. Daarop kun je tot 10x inzoomen om de details van een foto te checken.

Schoonmaaksysteem
Het is nog steeds niet verstandig om met wind op het strand of in een stofrijke omgeving van lens te wisselen, maar ook in een ogenschijnlijke schone setting zul je stof op de beeldsensor krijgen. Met het EOS Integrated Cleaning System schudt de sensor met iedere keer aanzetten van het toestel het stof van zich af.

De Canon EOS 40D heeft zoals iedere digitale spiegelreflex een uitgebreide computer aan boord om de beelddigitalisatie door de camera te besturen en te bewerken. Via Picture Style-voorkeuzes kun je instellingen voor verschillende omstandigheden en fotowensen vastleggen. Via de Picture Style Editor kun je al op de LCD beelden nabewerken, al zullen de meeste fotografen liever thuis of op het werk de beelden willen opwaarden met pc- of Mac-software. De foto's belanden vlot op de computer dankzij de usb2-connector. Een andere aansluiting is de video out-poort waarmee je beelden op een tv kunt projecteren.

Magnesium body
De EOS 40D zit in een magnesium-metalen body, waarop 60 EF- en EF-S-lenzen kunnen worden geschroefd, evenals Speedlite EX-flitsers. De camera is draadloos aan een pc te koppelen via een optionele Wireless File Transmitter WFT-E3.

De EOS 40D is iets zwaarder dan zijn voorganger, nu 740 gram. De adviesprijs bedraagt € 1369,-- (zonder lens).

Weblinks:
Uitgebreide specificaties op Digifoto Pro.nl
Aanbieding op Amazon.com
Persaankondiging Canon

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie