Nieuwe lenzen voor 3D-fotografie

Redactie 1686 0
Het klinkt wat vreemd, maar het is mogelijk: fotograferen in drie dimensies. De Aziatische fabrikant Loreo komt nog dit jaar met nieuwe lenzen in dit aparte segment.

De nieuwe 3D Lens in a Cap Digital vervangt een eerdere versie en is speciaal gemaakt voor digitale SLR-camera’s met een cropfactor van 1.5x of 1.6x. Daarnaast presenteert Loreo een nieuwe 3D Macro lens. Beide nieuwe 3D lenzen zet je rechtstreeks op de body van je camera.

Door middel van een speciale techniek verdeelt de lens het beeld in tweeën; een zogenaamde beamsplitter. Het ene beeld is voor het linker oog en het andere voor het rechter. Met een meegeleverde viewer kunnen de foto’s in 3D worden bekeken; ook op het computerscherm.

Niet voor full frame
De nieuwe 3D Lens in a Cap Digital past op digitale SLR-camera's van Canon, Nikon, Pentax en Minolta/Sony. De lens is echter niet geschikt voor digitale camera's met een full frame sensor, of met een sterk afwijkende cropfactor.

Focuslengte van deze lens is 25 mm. Dankzij de 52 mm filterdraad kunnen er zoom- en groothoek (schroef)lenzen worden gebruikt. Bijgeleverd worden de gebruiksaanwijzing, 2 lenskappen, een beschermtasje en een Loreo Lite viewer. Daarmee kunnen geprinte foto's in 3D worden bekeken, maar ook beelden op een computermonitor.

Beperkingen
Een objectief voor driedimensionaal beeld komt niet zonder beperkingen. De nieuwe 3D-lenzen kunnen niet dichtbij scherpstellen; de minimale scherpstelafstand is maar liefst anderhalve meter. Ook een groot diafragma is niet mogelijk; de keuze beperkt zich tussen F8, F11 of F16. 

De nieuwe 3D Lens Digital is waarschijnlijk vanaf september leverbaar en gaat zo’n 165 euro kosten. Er komt ook een macro-variant op de markt. Deze wisselt voor 119 euro van eigenaar.

De nieuwe lenzen zijn nu al te reserveren op de website van de Nederlandse dealer: www.fotografie-in-3d.nl.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie