Nieuwe HTC One heeft extra cameramodule voor bokeh-effect

jesse kraal 1370 0
HTC geeft de One een flinke update met onder andere een iets groter scherm en een snellere processor, maar vooral interessant is de toevoeging van een extra cameramodule. Deze maakt een diepteprofiel van de genomen foto waardoor scherptediepte-effecten mogelijk worden.

Vorig jaar presenteerde HTC met veel bombarie de HTC One, het Android-topmodel werd voorzien van een sensor met 'Ultrapixels'. Achter die flitsende marketingterm gaat een conventionele beeldchip schuil die is voorzien van een lage resolutie: 4,3 megapixels. Daardoor heeft elke afzonderlijke pixel een groter oppervlak wat volgens HTC de beeldkwaliteit ten goede komt.

Extra camera in HTC One (M8)

In de nieuwe HTC One, die als identificatiecode M8 meekrijgt, zit nog altijd deze sensor. Bijzonder is dat de camera hulp krijgt van een 2-megapixelcamera die vlak boven de hoofdcamera is gemonteerd. Deze wordt niet gebruikt om de uiteindelijke foto mee te maken, maar slaat in plaats daarvan diepteinformtie op.

HTC One M8
HTC voorziet de One M8 van een Dual LED-flitser en twee camera's aan de achterzijde

Met deze diepteinformatie kunnen vervolgens bewerkingen worden gedaan op de originele foto. Zo kun je een scherptediepte-effect creƫren dat in theorie behoorlijk overtuigend moet kunnen zijn. We zijn benieuwd of HTC dit ook in de praktijk goed kan laten werken. Doordat er diepteinformatie wordt opgeslagen, kun je ook 'kiezen' waar je de scherpstelling wil plaatsen, waarmee je een Lytro-achtige refocus-optie krijgt.

Dual LED-flitser

Verder heeft HTC de One voorzien van een flitser met twee verschillend gekleurde led's. Deze geven een warmer licht dan conventionele flitsers waardoor flitsfoto's minder koud en kil moeten ogen. Een vergelijkbare flitser zagen we eerder op de iPhone 5S. Aan de voorkant van de telefoon zit een conventionele 5-megapixelcamera voor selfies en videobellen.

HTC One M8

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs en verkoopdatum van de HTC One (M8) zijn nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse