Nieuwe geruchten over Canon EOS 7D Mark II

jesse kraal 8387 5
Website Northlight Images heeft naar eigen zeggen informatie ontvangen over een prototype van de Canon 7D Mark II. Het zou gaan om een functionerend testtoestel. De website verwacht dat de specificaties niet ver afwijken van het uiteindelijke toestel.

Na de introductie van de Canon EOS 700D en EOS 100D, die weinig technische vernieuwing brachten, is het wachten op spannend nieuws uit het Canon-kamp. Wanneer komt er een nieuwe sensor? Wat ons betreft kan Canon niet anders dan de 7D Mark II uitgerusten met een nieuwe sensor. Volgens de geruchten is dat ook het geval.

Eindelijk is er dus vervanging in zicht voor de 18-megapixelsensor die sinds zijn introductie in de eerste 7D al naar veel camera's zijn weg heeft gevonden. Het zou gaan om een aps-c-sensor met 21 megapixels, de toename in megapixels is dus vrij klein. Het standaard iso-bereik neemt vermoedelijk met twee stops toe tot iso 100-25600, ook kan de iso-waarde nog altijd twee stops extra worden opgevoerd tot maximaal iso 102400.

Tien beelden per seconde

Daar waar de huidige 7D tot acht beelden per seconde kan vastleggen, doet de 7D Mark II daar waarschijnlijk nog een schepje bovenop door 10 bps te bieden. Net als bij zijn voorganger worden de foto's opgeslagen op een CompactFlash-kaart, een dubbel kaartslot gaat vermoedelijk aan de neus van de Mark II voorbij, volgens Norhtlight Images.

Autofocus

Zoals gebruikelijk bij Canon, lijkt er niet te worden gestrooid met focuspunten. Nu is de 7D zeker geen stakker met 19 punten, maar als de geruchten waar blijken, gaan dat er niet meer worden. Daarmee blijft Canon wat achter op camera's zoals de Nikon D7100 en zelfs de D5200 (respectievelijk 51 en 39 focuspunten). Daarentegen krijgt de 7D Mark II volgens Northlight Images wel fasedetectiepixels op de sensor. Tot op heden hebben die in de Canon EOS M en de 650D nog niet de focussnelheid mogelijk gemaakt waar we op hadden gehoopt.

Gps en wifi

Nieuw zijn de toevoeging van gps en wifi en ook het lcd zal vermoedelijk iets gaan groeien tot 3,2 inch in diameter. Ook de resolutie zal iets hoger zijn, wij gokken op het 1,04 miljoen beeldpunten tellende exemplaar uit de 6D. Van full hd-video met manuele controle kijken we niet meer op, wel interessant is de quote 'Video 'stills burst' mode 30/60 fps'. Hoe we dat precies moeten interpreteren weten we niet.

Canon 7D Mark II
Zelf doen we ook een duit in het zakje, dit is hoe wij denken dat de 7D Mark II er wel eens uit zou kunnen zien.

Robuuster

Net als bij de 7D zal ook de behuizing van de 7D Mark II zeer waarschijnlijk uit magnesium worden opgetrokken. Volgens de bron van Northlight Images gaat het om een camera van gelijk formaat die echter wat robuuster aanvoelt. Een indicatie van een introductiedatum geeft de website overigens niet.

Eerdere berichten

Overigens schreven we 19 februari ook al over de 7D Mark II, maar tussen de specificatielijsten zitten behoorlijke verschillen. Zo werd er nog gerept over 61 af-punten en een sensor met 24 in plaats van 21 megapixels. Ook zou er een dubbel sd-kaartslot aanwezig zijn. Wel komt de maximale opnamesnelheid van 10 beelden per seconde overeen. We hopen eigenlijk nog steeds dat het eerdere bericht dichter bij de waarheid zit, de 7D Mark II uit dat artikel is namelijk een stuk indrukwekkender dan de 7D Mark II die hierboven geschetst wordt.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Marc

Ik ga me toch steeds afvragen of CAnon nu zo goed bezig is. Ik heb ook niet echt een idee (ook niet ver in verdiept) of b.v de AF zon groot verschil is met Nikon of ook het verschil in MP. Ik weet ook wel dat het grootste verschil de persoon √°chter de kamera is en dat hou ik mezelf ook nog voor. Maar als Canon persoon (semi-pro) begint het wel steeds meer te knagen of ik een overstap moet maken. Al zal de 7DmkII iets te hoog gegrepen zijn hoorde ik ook iets dat de 70D wss nog steeds op de 18MP is baseert en dan als ik dit lees ook met de bestaande AF techniek. Mijn huidige body is nu erg oud (20D) maar heeft lang voldaan maar zit nu wel aan een upgrade te denken... Denk dat Canon toch snel iets moet doen waar de markt weer iets uit kan halen want denk dat ze anders toch een groot deel van de personen kwijt raken die toch eerst naar de specs kijken zonder de impact afweging van het verschil... daar begint het verschil dus nu wel steeds groter te worden.

afbeelding van SK

Het grote probleem bij Canon is dat ze op dit moment bepaalde technieken gebruiken op gebied van sensor productie die uitgeput zijn qua doorontwikkeling. Volgens mij zat dit hem in de grootte van de pixels op de sensor. Nikon gebruikt hiervoor veel nieuwere technieken. Dit is ook de reden waarom deze sensoren naar een veel hoger niveau getild zijn qua prestaties.

Het enige waar Canon op dit moment een streepje voor heeft, dat is de tethering. Nikon ondersteunt dit wel, maar hiervoor moet je: of een kabel gebruiken of je moet die module kopen. Niemand wil zo'n blokje aan de zijkant van z'n camera.

afbeelding van Julian

Een groot verschil is ook dat Canon haar eigen sensoren ontwikkelt en produceert. Handig, want je hebt alles in eigen hand, maar ook een risico. Nikon klopt ook bij andere sensorbouwers aan en kan dus het nieuwste van het nieuwste uitkiezen. Dat zie je in de nieuwe D5200/D7100, die hebben een Toshiba-sensor (de beste aps-c-sensor van het moment), terwijl in de vorige generatie sensoren van Sony gebruikt werden (al dan niet in samenwerking met Nikon ontwikkeld).

afbeelding van Wijsneusje

Ik had bijvoorbeeld de 6D full frame al lang gekocht als Canon eens met een adapter kwam voor gebruik van EF-S lenzen (ook van andere lensmerken)op je Full Frame camera.
Het dilemma (prijskaartjes) voor het moeten aanschaffen van nieuwe lenzen heeft mij genoodzaakt nog geen full frame camera aan te schaffen.
Ik fotografeer nu met de 50D en gebruik hiervoor diverse Canon en Sigma lenzen. 3 van mijn lenzen zijn niet geschikt voor full frame. Fotografisch gezien ben ik klaar voor een trapje hoger. Full frame dus.:)

afbeelding van Willy van Dreumel

Een adapter om EF-S lenzen te gebruiken op een full frame body is er niet en zal er ook nooit komen. Een EF-S lens kan namelijk geen beeldvullende afbeelding projecteren op een FF sensor. De Sigma lenzen die je hebt, kun je waarschijnlijk met een trucje wel gebruiken, door achteraf in bewerkingssoftware terug te croppen naar APS-C formaat. Sommige Nikon camera's passen ditzelfde trucje al in de body toe. Canon EF-S lenzen hebben een paar extra nokjes, waardoor je ze niet op een FF-body kunt plaatsen. Die nokjes ontbreken (voor zover ik weet) op de meeste third-party lenzen. Of het verstandig is om zelf de nokjes weg te zagen (er zijn "daredevils" die het aandurven) durf ik te betwijfelen....