Nieuwe firmware voor Fujifilm X-Pro1 en X-E1

jesse kraal 2497 2
Fujifilm heeft voor zowel de X-E1 als de X-Pro1 nieuwe firmware beschikbaar gesteld, het gaat respectievelijk om versie 2.0 en 3.0. De firmware voor de X-Pro1 is overigens al weer ingetrokken in verband met een fout. Een oplossing is onderweg aldus Fujifilm.

Terwijl de Fujifilm X-Pro1 ten tijde van de introductie van de X-E1 werd voorzien van een fors verbeterde firmware (versie 2.0), grijpen de Japanners de komst van de X-M1 aan voor wederom een nieuwe versie. Het lijkt er op dat Fujifilm tijdens de ontwikkeling van nieuwe toestellen ruimte ziet voor verbetering in de software en die met terugwerkende kracht ook beschikbaar stelt voor de oudere modellen.

We hebben het dan ook niet over het oplossen van kleine spelfouten in menu's of een vreemde bug die alleen zichtbaar wordt onder zeer specifieke omstandigheden. Zo is de autofocussnelheid voor diverse objectieven wederom verbetert. Wel is het daarvoor noodzakelijk ook je objectieven van nieuwe software te voorzien. Daarnaast is 'highlight focus peaking' toegevoegd, wat handmatig scherpstellen gemakkelijker moet maken.

Fout in firmware Fujifilm X-Pro1

Opvallend is dat de firmware voor de X-Pro1 kort na de release weer is teruggetrokken. Op de website verklaart Fujifilm dat er een fout in de filmfunctie zit en dat X-Pro1-bezitters die hun toestel reeds hebben voorzien van de nieuwe firmware contact moeten opnemen met een lokaal support center. Er wordt gewerkt aan een oplossing, aldus de fabrikant op haar website.

De firmware voor de Fujifilm X-E1 en de diverse objectieven is wél te downloaden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van DP

Firmware 3.0 for the XPRO-1 is flawed and has been removed from the Fuji website.

afbeelding van Daan EOS

De firmware 3.0.1 was snel beschikbaar na het ontdekken van de bug voor het filmen. dag later stond de firmware 3.0.1 op de website van Fuji.