Nieuwe firmware laat Canon EOS 1D X focussen bij f/8

jesse kraal 1892 1
De combinatie van een f/4- of f/5.6-teleobjectief en een 1,4x- of 2x-converter wordt veel toegepast in sport- en natuurfotografie. De beslissing van Canon om de 1D X maar tot f/5.6 te laten scherpstellen stuitte dan ook op kritiek. Canon komt nu met een firmware-update die het probleem oplost.

Voor een paar honderd euro extra tover je met een 2x teleconverterĀ  je 300mm f/4 om in een 600mm f/8. Teleconverters zijn dan ook populair onder sport- en natuurfotografen. De reden dat dit soort fotografen vaak een 1D-camera gebruiken, is niet alleen vanwege de hoge snelheid maar ook vanwege de mogelijkheid bij f/8 nog te kunnen scherpstellen. Enkel de camera's uit deze serie behouden autofocus als je objectief/converter-combinatie een maximale lichtsterkte heeft van f/8. Althans, dat was zo, tot de komst van de 1D X.

Koffie rondbrengen

Wie bij Canon vervolgens bedacht heeft dat deze mogelijkheid bij de Canon 1D X wel zou kunnen vervallen mag wat ons betreft voortaan de koffie rondbrengen. Ondanks de verder uitstekende prestaties was het toestel daardoor voor veel sport- en natuurfotografen een stuk minder interessant.

Canon 1D X

Oplossing

Was, want Canon ziet nu zelf ook in dat het niet de meest slimme beslissing is geweest. Het mankement wordt opgelost met firmware-update 1.1.1, waarmee je ook bij f/8 weer automatisch kunt scherpstellen. Wel ben je dan gelimiteerd tot gebruik van het middelste focuspunt. Als je in het sportkatern veel centrale composities gaat tegenkomen weet je dus hoe dat komt.

AI Servo AF

Behalve de f/8-kwestie, is ook een ander probleem met de scherpstelling opgelost. Bij 'AI Servo AF' lichtten de scherpstelpunten niet op, dat is nu verleden tijd. Firmwareversie 1.1.1 is per direct te downloaden vanaf de Canon-website.

Canon 1D X

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van SK

Gewoon een camera van de concurrent kopen geen gezeik met firmware updates e.d. ;-)