Nieuwe firmware Canon 5D mark II lost zwarte pixels op

Julian 693 0
Canon heeft een firmware-update voor de EOS 5D Mark II uitgebracht. Versie 1.0.7 lijkt de oplossing te zijn voor het ‘zwarte pixel’-probleem en verticale ‘banding’ bij gebruik van sRAW1.

De nieuwe firmware is te downloaden via Canon Japan. Fotograaf Andrew Yip heeft de proef inmiddels op de som genomen en zijn bevindingen met voorbeelden geplaatst op zijn blog. De nieuwe firmware lijkt inderdaad effectief af te rekenen met de zwarte pixels, die voorheen naast highlights verschenen bij nachtopnames.

Een ander veel gehoord probleem met de EOS 5D Mark II was het verschijnen van verticale ruispatronen (banding) bij gebruik van sRAW1. Firmware versie 1.0.7 vermindert dit probleem volgens Canon.

Ook moet de Digital Photo Professional raw-converter en de Picture Style Editor van Canon geupdate worden. Doe je dit niet, dan zullen foto’s gemaakt in sRAW1 en sRAW2 met een 5D mark II met firmware 1.0.7 in donkere gebieden met weinig contrast een magenta gloed weergeven. De update voor de applicaties lost dit op.ISO 3200 - Links  firmware 1.0.6, rechts firmware 1.07. (Foto: Andrew Yip)