'Nieuwe Canon EOS-M en 'speedbooster' in september'

jesse kraal 3607 2
Na de introductie van de 70D kun je er vergif op innemen dat de nieuwe 20-megapixelsensor met Dual Pixel AF ook zijn weg zal vinden naar andere Canon-producten. Een daarvan is de opvolger van de EOS-M. We blikken vast vooruit op dit nieuwe toestel.

In 2012 kwam Canon met haar eerste compacte systeemcamera, jaren na de eerste csc's van de concurrentie. Dat deze fabrikanten een voorsprong hebben werd dan ook al snel duidelijk. Hoewel de Canon EOS M qua beeldkwaliteit prima mee kan, zijn het vooral de trage autofocus en het gebrek aan unieke features die de camera niet boven het maaiveld doen uitsteken.

Dual Pixel AF

De recente introductie van de Canon EOS 70D stemt echter hoopvol, die camera is namelijk voorzien van een nieuwe 20-megapixel aps-c-sensor met 'Dual Pixel AF'. Dit systeem maakt van de complete sensor een fase-detectiesensor en verbetert de snelheid van scherpstellen tijdens liveview fors.

Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat deze sensor zijn weg vindt naar een compacte systeemcamera van Canon. Tot diezelfde conclusie komt ook Northlight Images. Wel verwachten zij dat de camera pas op zijn vroegst in september zijn introductie heeft. Daarvoor kunnen we volgens hen nog een kleine update van de EOS M verwachten, wellicht in de vorm van een firmware-versie 2.0 zoals ook de Canon 7D die kreeg.

Focal length reducer

Opvallend is ook de opmerking dat Canon werkt aan een 'focal length reducer' zodat je EF-objectieven op de EOS-M2(?) kunt gebruiken met een beeldhoek en scherptediepte gelijk aan die op een fullframe-camera. Deze hebben we natuurlijk al eerder gezien in de vorm van de Metabones Speed Booster en afgeleiden daarvan. In combinatie met vlotte autofocus en wellicht nog andere unieke features die de EOS-M2 zullen onderscheiden van de concurrentie, lijkt de toekomst van Canon's csc weer een stuk rooskleuriger te zijn.

Metabones
De wonderadapter' van Metabones: de Speed Booster. Canon komt wellicht met een eigen variant.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van rbuijsman

De nieuwe firmware-versie van de EOS-M is reeds beschikbaar. Het is versie 2.0.2 en is downloadbaar via canon.be -->
http://nl.canon.be/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SL...

afbeelding van rbuijsman

en waarschijnlijk ook wel via canon.nl.
en ja, er is een aanzienlijke verbetering van de focus snelheid.