Nieuwe Canon 16-35mm f/2.8 met DO-element?

jesse kraal 3510 3
De Canon 16-35mm f/2.8L II is er pas sinds begin 2007, maar er lijkt al weer hard aan een opvolger gewerkt te worden. Er is een patent verschenen van een nieuwe versie van Canon's ultragroothoekzoom. De grootste verrassing is een DO-element.

Hoewel er in 2009 al een patent opdook voor een Canon-tegenhanger van de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8, ontdekte het Japanse Egamiblog nu een patent voor een nieuwe EF 16-35mm f/2.8. Dit lijkt relatief snel na het verschijnen van de 16-35mm f/2.8L II, maar tussen de eerste en de tweede versie zat ook slechts zes jaar. Daarnaast betekent een patent niet direct dat het objectief ook daadwerkelijk komt.

Canon patent

Het meest opvallende aan het patent is het gebruik van een zogenaamd DO-element, wat staat voor Diffractive Optics. Op de achterkant van zo'n element wordt een klein brekingsraster aangebracht, dat het licht afbuigt. Door dit element te combineren met een conventioneel lenselement, worden chromatische aberraties beter gecorrigeerd. Bijkomend voordeel is dat het objectief kleiner en lichter gemaakt kan worden dan een vergelijkbaar objectief zonder DO-elementen.

diffractive optics

Canon heeft in het verleden twee DO-objectieven gemaakt, de EF 400mm f/4 DO IS USM en de EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM. Deze zijn te herkennen aan de groene ring in plaats van de gebruikelijke rode ring bij L-serie objectieven.

Canon DO-objectief

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Robert Spanjaard

Moeten we die CA-correctie nu lezen als journalistiek feit, of als een klakkeloos overgenomen persbericht? De bestaande DO-objectieven presteren namelijk slechter dan hun normale tegenhangers.
Ik denk dan ook dat de correctie misschien wel werkt, maar dat die gebruikt wordt om de verschrikkelijke CA die door zo'n compact ontwerp veroorzaakt wordt te _beperken_.

afbeelding van Robert Spanjaard

Nog even off-topic: als ik reageer zonder in te loggen (heb m'n account van de vernieuwe site nog niet geactiveerd) wordt de naam die ik bij "Uw naam" invul niet overgenomen; er wordt "Anoniem" als afzender neergezet.

afbeelding van Julian

Dat moeten we nog even oplossen inderdaad!