Nieuwe camera voor Google Art Project

Nieuwe camera voor Google Art Project

Nadja Geskus 1892 2
Google komt met een nieuwe speciale camera, die elk schilderij met een extreem hoge resolutie kan digitaliseren. De Art Camera bevat zo’n hoge resolutie, dat dit een ‘gigapixel’ camera wordt genoemd.

Google kwam eerder al met een hoop toonaangevende software, denk aan Google Earth, Google Maps en Streetview. Deze nieuwe camera en het Google Art Project zijn een fantastische aanvulling. Met Google Art Project kun je kunstwerken, van over de hele wereld, in extreem goede kwaliteit bekijken vanaf je computer thuis.

Snellere techniek

Al een tijdje werden scantechnieken gebruikt door Google om schilderijen op hoge resolutie te digitaliseren. In de afgelopen vijf jaar hebben zij 200 schilderijen gescand. Maar met deze nieuwe techniek gaat het gehele proces veel gemakkelijker en sneller. Sinds de introductie van de camera zijn er 1000 nieuwe schilderijen aan het archief toegevoegd.

Ondanks dat het proces al veel sneller is dan eerdere technieken, duurt het alsnog een half uur om een schilderij van 1x1 meter te fotograferen.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Jan Bruijns

De term gigapixel kwam ik al meer dan 5 jaar tegen. gigapixel foto's werden toen al op verschillende manieren tentoongesteld.

MVG.

afbeelding van Wil van Haaren

Er wordt ook niet beweerd dat gigapixelcamera een nieuwe term is, het scannen gaat alleen een stuk sneller. Ik noem het scannen omdat het beeld toch nog steeds lijn voor lijn opgebouwd wordt.
Als je van kunst houdt dan is dit een fantastische manier om een schilderij echt goed te bekijken.