Nieuwe camera van de iPhone 5 in details

steven 3908 2
Apple heeft gisteren een nieuwe iPhone aangekondigd, de iPhone 5. Zoals de naam al doet vermoeden onderging het toestel dit maal een flink aantal wijzigingen. De behuizing is nieuw, het toestel heeft een groter scherm en een snellere processor. Maar ook de camera is aangepast.

Apple zegt zelf de camera in de iPhone 5 compleet opnieuw ontworpen te hebben. De beeldsensor heeft nog steeds acht megapixel, wel zou de totale module 25 procent kleiner zijn dan die in de 4S. Apple gebruikt voortaan saffier in plaats van glas voor de lenscover. Volgens Apple is dit materiaal dunner en duurzamer dan gewoon glas en dat zou betere beelden moet opleveren.

De Amerikaanse fabrikant voorziet de iPhone 5 van een nieuwe processor. De chip, genaamd A6, is de opvolger van de A5 uit de 4S. Apple geeft verder weinig details over processor, wel zouden de prestaties verdubbeld zijn ten op zichte van de voorganger. Deze snelheidswinst zou ook het fotograferen ten goede moeten komen, omdat het ook de camerafunctie en beeldverwerking versnelt.

Apple iPhone 5

Software

Ook softwarematig heeft Apple de nodige wijzigingen doorgevoerd. Zo is het nu ook mogelijk om panoramafoto’s te maken. Met behulp van de camera-app moeten de beelden naadloos aan elkaar worden geplakt wat 28-megapixelfoto’s moet opleveren.

Natuurlijk is het bij de iPhone 5 ook mogelijk te filmen. Net als bij de 4S kan dit in 1080p. Verbeteringen in de software zouden moeten zorgen voor een stabieler beeld en er is gezichtsherkenning voor tien gezichten. Bovendien is het voortaan mogelijk om tijdens het filmen foto’s te nemen. Deze functie zagen we al eerder bij andere smartphones terug zoals de HTC One X en de Samsung Galaxy S III. 

Testfoto’s

Apple heeft op haar website een aantal testfoto's in volledige resolutie gepubliceerd. Uit de exif-informatie blijkt dat de cameramodule op iso 50 kan schieten en dat de lens een brandpunt van 4 mm heeft, wat neerkomt op 33mm in kleinbeeldequivalent. Dat is gelijk aan dat van de iPhone 4s, net als de maximale diafragmawaarde van f/2.4.

iPhone 5 testfoto

iOS 6

De iPhone 5 zal standaard gebruikmaken van Apple’s nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 6. Nieuw in deze software is onder meer een betere integratie met Facebook. Hierdoor is het mogelijk je geschoten foto’s direct te delen via dit social media-kanaal. Ook de panoramafunctie maakt deel uit van iOS 6.

De iPhone 5 komt net als zijn voorganger beschikbaar in de kleuren wit en zwart. De opslagcapaciteiten blijven gelijk met 16, 32 en 64 GB. Het toestel is vanaf 28 september in Nederland verkrijgbaar. Prijzen voor ons land zijn nog niet door Apple bekendgemaakt maar zijn vermoedelijk gelijk aan die van de 4S.

afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven

afbeelding van ilse van den broek

hallo
ik had een vraag heeft deze gsm voor en achter camera ? kan snel mogelijk enn antwoord krijgen ?

groetjes ilse ....

afbeelding van Julian

Ook aan de voorkant zit een camera, die je kunt gebruiken voor FaceTime bijvoorbeeld.