Nieuwe camera iPhone 4S in details

Nieuwe camera iPhone 4S in details

Julian 3232 0
Apple heeft de iPhone 4S wereldkundig gemaakt. De nieuwe smartphone lijkt veel op zijn voorganger, maar heeft onder andere een vernieuwde cameramodule. De 8-megapixelsensor zou ondanks het hogere aantal pixels 73 procent meer licht vangen.

Apple voorziet de iPhone 4S net als zijn voorganger van een bsi-sensor. De nieuwe 8-megapixelchip heeft kleinere pixels, maar vangt volgens Apple toch meer licht dan de 5-megapixelcmos in de iPhone 4. Ook brengt de nieuwe sensor een 1080p-filmfunctie naar de iPhone. Er is ook beeldstabilisatie aanwezig, vermoedelijk in softwarematige vorm.

Of Apple daadwerkelijk gebruik maakt van twee sensorleveranciers zoals eerder werd gesuggereerd zal moeten blijken door een aantal toestellen open te schroeven. De fabrikant geeft zelf geen informatie over de afkomst van de chip.

Apple iPhone 4S wit

Optisch

Niet alleen de sensor is vernieuwd, ook het optische systeem is vervangen. De nieuwe lens heeft vijf elementen die voor scherpere beelden moeten zorgen. Met diafragma van f/2.4 is de iPhone 4S iets lichtsterker dan zijn voorganger.

iphone 4S optisch systeem

Testfoto's

Apple heeft op haar website een aantal testfoto's in volledige resolutie gepubliceerd. Uit de exif-informatie blijkt dat de cameramodule op iso 64 kan schieten en dat de lens een brandpunt van 4.28mm heeft, of 35mm in kleinbeeldequivalent.

Apple iPhone 4S testfoto
Apple iPhone 4S testfoto. Klik voor volledige resolutie.

Snelheid

Apple geeft de iPhone 4S de A5-dualcore-processor uit de iPad 2. Dat maakt de smartphone volgens de fabrikant tot zeven keer sneller. Dat zie je terug bij gebruik van de camera. Het maken van een foto kost 1,1 seconde en de volgende foto is al binnen een halve seconde gemaakt.

iPhone 4S filmfunctie

iOS 5

Met de nieuwe iPhone lanceert Apple ook een nieuw besturingssysteem. Vanaf volgende week is iOS 5 beschikbaar voor de iPhone 3GS, 4 en 4S. Met iOS 5 krijg je onder andere de mogelijkheid om direct bewerkingen uit te voeren op je foto's. Je kunt onder andere foto's croppen, roteren en rode ogen verwijderen. De iPhone 4S is vanaf 28 oktober verkrijgbaar.