Nieuwe 15-inch MacBook Pro en goedkopere iMac Retina 5K

Julian 2392 2
Apple introduceert een nieuwe 15-inch MacBook Pro, voorzien van een Force Touch-trackpad. Daarnaast komt er een goedkopere configuratie van de 27-inch iMac met Retina-display. Het nieuwe model kost 2329 euro.

Apple voorziet de nieuwe 15-inch MacBook Pro van een Force Touch-trackpad. Deze techniek was al te vinden in de 12- en 13-inchversies van de MacBook Pro. Het touchpad beschikt over ingebouwde druksensoren en een 'Taptic Engine', die voelbare feedback geeft. De hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registerern is naar wens aan het passen.

De nieuwe MacBook Pro, met Retina-scherm, krijgt ook snellere PCIe-flashopslag met een doorvoersnelheid van maximaal 2 GB/s. Dat is tot 2,5 keer sneller dan de vorige generatie. De accu gaat een uur langer mee, volgens Apple kun je tot negen uur draadloos internetten of films afspelen op een volle lading.

Er zijn twee configuraties beschikbaar. De variant met 256GB opslagruimte en Intel Iris Pro Graphics kost 2249 euro. Een model met AMD Radeon R9 M370X grafische kaart, die onder andere bij videobewerking van pas komt, kost 2799 euro.

Apple MacBook Pro 15-inch

Goedkopere Apple iMac Retina 5K

Eind 2014 introduceerde Apple de 27-inch iMac Retina, met 5K-display. Nu komt er een goedkopere uitvoering van deze iMac. Het schermformaat en de resolutie blijven gelijk, maar de nieuwe configuratie beschikt over iets minder rekenkracht.

In plaats van een AMD Radeon R9 M290X zit er een R9 M290-gpu in de nieuwe 27-inch iMac Retina en de Intel Core i5-processor is iets lager geklokt. De 1TB Fusion Drive (een combinatie van ssd en hdd) is vervangen door een traditionele harde schijf met opslagcapaciteit van 1TB. De verkoopprijs bedraagt 2329 euro, driehonderd euro minder dan het topmodel.

Apple iMac 5K Retina

afbeelding van Pim Geerts

mmm, de domste bezuiniging die er is; besparen op SSD. Voor €300 extra gaat ie zeker meer dan een jaar langer mee qua snelheid...

afbeelding van Ferry

+ 1