Nieuwe 1-inchsensor van Aptina schiet 1080p met 120 fps

jesse kraal 2715 0
Aptina, de fabrikant van de 1-inchsensor in de Nikon 1-camera's heeft een nieuwesensor gepresenteerd. Aangezien Nikon momenteel de enige fabrikant is die dit formaat Aptina-sensoren gebruikt voor fotocamera's, kunnen we de nieuwe chip wellicht in een Nikon verwachten. Vooral op het gebied van video zijn de specificaties veelbelovend.

AR1011HS, zo heet de nieuwe Aptina-sensor officieel. De resolutie is met 10 megapixel gelijk aan die van de MT9J007, de sensor die je in de Nikon-1 J1, J2 en V1 terug kunt vinden. Bijzonder aan de nieuwe sensor is de hoge snelheid waarmee deze uitgelezen kan worden. Zo kan de volledige resolutie maar liefst zestig keer per seconde worden uitgelezen. 1080p video is mogelijk met een theoretische framerate van maximaal 120 fps.

Theoretische snelheid

De huidige Nikon-1 camera's halen in 1080p maximaal 30 frames per seconde. Bij de theoretische snelheid van de sensor moet overigens wel worden opgemerkt dat om een camera met die snelheid te laten filmen, de processor en andere componenten in de camera dit ook moeten kunnen bijbenen. Desalniettemin biedt de nieuwe sensor genoeg potentieel voor een unieke filmfunctie op een nieuwe Nikon-1-camera.

Koffiedik kijken

Vooralsnog hebben we nog geen geruchten opgevangen over een eventuele Nikon-1 V2 of J3. Wellicht heeft Nikon plannen voor een video-camera op basis van het 1-systeem, zoals Sony en Panasonic dat al eerder deden met hun compacte systeemcamera's. Nog een mogelijkheid is dat een andere fabrikant ook het 1-inchformaat gaat gebruiken voor haar camera's. Zo heeft de Sony RX100 een sensor van dit formaat, al komt deze 20-megapixelchip niet bij Aptina vandaan.

Nikon 1 video camera
Komt Nikon wellicht met een videocamera op basis van het Nikon-1-systeem?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse