Irix 11mm f/4 op komst

Nieuw ultragroothoekobjectief van Irix aangekondigd

Redactie DIGIFO... 538 0
De nieuwe objectievenfabrikant Irix heeft een nieuw ultragroothoekobjectief met handmatige scherpstelling aangekondigd. Later dit jaar verschijnt de Irix 11mm f/4 in zowel een Blackstone- als een Firefly model.

Het nieuwe objectief  is opgebouwd uit 16 lenselementen in 10 groepen die een beeldhoek leveren van 126°. Ondanks deze grote beeldhoek belooft Irix minimale vervorming, ook in de hoeken, en komt met foto's die dat lijken te beamen.

Het objectief is uitgerust met 9 diafragmalamellen die ingesteld kunnen worden van f/4 tot en met f/22 en door de elektrische contacten is het mogelijk de diafragma via de body in te stellen en de diafragmawaarde in de EXIF-gegevens op te slaan.

Door de grootte en de bolling van het voorste element is het lastig om filters op het objectief te bevestigen. Daarom is het objectief uitgerust met een geïntegreerd filter-slot aan de achterzijde waar gelatine filters van 30 x 30mm in geplaatst kunnen worden.IrixIrixLees ook: Irix kondigt 15mm f/2,4 ultragroothoek voor fullframe aan

Blackstone & Firefly

Het nieuwe objectief wordt geleverd in twee verschillende versie: Blackstone & Firefly. De Blackstone is gemaakt van een aluminium-magnesium legering met een metalen scherpstelring en krasbestendige coating. Ook beschikt de Blackstone versie over glow-in-the-dark markeringen zodat je ook in een donkere omgeving kan zien wat je doet. De Firefly is een stuk minder geschikt om te gebruiken in alle elementen, maar is wel 12% lichter dan de Blackstone.

Het objectief zal later dit jaar beschikbaar zijn met een Canon-, Nikon-, en Pentaxvatting met een adviesprijs van $ 825,- voor de Blackstone-versie en $ 595,- voor de Firefly variant. De adviesprijzen in Euro's zijn nog niet bekend.

Irix

Bijna een jaar geleden verscheen de nieuwe objectievenfabrikant Irix op het toneel. Op de Photography Show in Birmingham in maart vorig jaar deed Irix zijn intreden in de wereld van de camera-objectieven en beloofde Zwitserse precisie met Koreaans vernuft.

Kijk voor meer informatie op de website van Irix en van importeur Disnet.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie