Nieuw: De Nationale Portretprijs

Redactie 537 0
Het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera willen de Nederlandse portretfotografie stimuleren. Dat doen ze met de introductie van de Nationale Portretprijs en de aanleg van de Nationale Portrettengallerij.

De initiatiefnemers stellen samen 10.000 euro ter beschikking voor wie het meest bijzondere portret van een Nederlander maakt.  Een jury zal vijf portretten nomineren die op 9 januari 2011 bekend zullen worden gemaakt. Fotografen kunnen voor deze prijs zelf geen materiaal inzenden. Op 23 januari 2011 wordt tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera in het Fotomuseum Den Haag bekend wie zich de winnaar van de Portretprijs mag noemen.

Jury

De jury voor de prijs kent leden uit verschillende vakgebieden:

  • Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant
  • Els Barents, directeur Huis Marseille
  • Erik Schilp (voorzitter), algemeen directeur Nationaal Historisch Museum
  • Narda van ’t Veer, eigenaar en oprichter UNIT
  • Sabine Verschueren, grafisch ontwerper en artdirector

Nationale Portrettengallerij

Het Nationaal Historisch Museum opende vorig jaar in mei al een onlineversie van de Nationale Portrettengallerij. Bezoekers kunnen sindsdien hun voorkeur geven voor belangrijke Nederlanders. Vanaf begin 2011 zal het museum de portretten ook op stations en postzegels tonen en is de galerij ook tweemaal per jaar te bezoeken. Bovendien komen er ook cahiers met de mooiste portretfoto’s, aangevuld met opdrachten aan kunstenaars en fotografen.

Partners

De Zilveren Camera en Het Nationaal Museum worden dus partners. De Zilveren Camera bestaat al sinds 1949 en wordt jaarlijks toegekend aan de fotograaf van de beste persfoto van het jaar. Het Nationaal Museum richt zich erop om historische verbeeldingen te stimuleren. Hoewel het museum binnenkort een gebouw krijgt, organiseert het ook daarbuiten veel activiteiten.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie