Project gesteund door Impossible

New55: instant kleurenfilm voor grootbeeld op Kickstarter

Redactie DIGIFO... 1481 2
In 2008 is Polaroid gestopt met het produceren van instantfilm. Veel fans zijn flink geschrokken van dit nieuws en zien hun geliefde tak van fotografie nu verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een groepje fanatiekelingen is opgestaan met New55 om deze kunstvorm te redden. En ze hebben jouw hulp nodig.

New55 is een klein bedrijf dat handmatig peel-apartfilm maakt voor 4x5 camera's. Momenteel maakt New55 alleen nog zwart-witfilm, maar het bedrijf is aan het experimenteren om ook peel-apart kleurenfilm te maken.
Momenteel is het nog puur handwerkd, maar nu deze vorm van fotografie op het punt staat om volledig te verdwijnen, zijn ze een zeer ambitieuze kickstartercampagne begonnen om hun huidige proces te automatiseren. Hoewel het bedrijf zich in eerste instantie richt op 4x5 film, worden alle machines geproduceerd met de mogelijkheid om uit te breiden naar andere formaten.

Lees ook: Het einde van een tijdperk: Polaroid 20x24
Lees ook: Review: Impossible I-1

New55 & Impossible

New55 is een zeer ambitieus project en het bedrijf verwacht zo'n $ 400.000,- nodig te hebben om het project te realiseren. Gelukkig is New55 niet het enige bedrijf dat analoge fotografie een warm hart toedraagt: The Impossible Project, het bedrijf achter de nieuwe instantcamera's, heeft laten weten graag te willen helpen en negatieven en chemicaliën wil leveren.

Voor meer informatie en om te helpen een New55 fabriek op te zetten kun je kijken op de site van het Kickstarterproject.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Peter de Groot

Beste Menno,

Ik heb je artikel met interesse gelezen maar feitelijk gezien klopt er niet heel erg veel van.
Ten eerste Polaroid is al sinds 2008 gestopt met het maken van ALLE polaroid instant film.
Ten tweede maakt New55 nu nog geen kleurenfilm. Enn kleine batch is gemaakt om te zien of er interesse in was. Op dit moment maken ze alleen zwart-wit instant film die grotendeels handmatig gemaakt wordt.
Ten derde wordt het Kickstarter project gebruikt om het produceren van de film te automatiseren helaas kun je met $400.00,00 geen hele fabriek opzetten.
Ten vierde als het lukt om een goede kleurenfilm te maken is het nog de vraag of er ook type 100 film gemaakt kan worden. Dit formaat film is dit jaar inderdaad gestaakt door Fujifilm. Zij waren de enigen die het type 100 peel apart formaat film maakten.
Ten vijfde The Impossible Project gaat New55 helpen inderdaad. Maar dan moet je denken aan materialen als negatieven of chemicalien om de kleurenfilm mee te maken. The Impossible Project heeft helemaal geen machines om 4x5 peel apart film mee te maken. Dat is ook DE reden dat TIP daar nooit aan begonnen is en dat Bob Crowley van New55 is begonnen om deze variant van film te maken.

Ik nodig je graag uit om via support@new55.net contact op te nemen met New55. Zij willen graag uitleggen hoe het precies zit. Je kunt kiezen om een antwoord in het Nederlands te krijgen of in het Engels.

Met vriendelijke groet,
Peter

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Beste Peter, 

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Leuk om van iemand te horen die zo nauw betrokken is bij het project. Ik zal het artikel aanpassen. Als ik nog vragen heb zal ik jou of New55 een email sturen.