New Topographics na 35 jaar weer aan de wand

Redactie 1220 0
New Topographics is de re-make van de revolutionaire tentoonstelling uit 1975. Deze expositie was van grote invloed op de ontwikkelingen van de landschapsfotografie. Na 35 jaar is de tentoonstelling weer in oorspronkelijke vorm te zien in het Fotomuseum.

De tentoonstelling New Topographics stelde destijds de romantische landschapsfotografie ter discussie. De fotografen zijn volgens het museum van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de fotografie. De beelden laten geen dramatische composities van de natuur zien maar geven een beschrijving van plekken waar de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is zoals suburbs, benzinestations en snelwegen.

Oud en Nieuw

Alle honderd originele vintage prints zullen vanaf eind juni weer zichtbaar zijn in het fotomuseum. De collectie bevat foto's van onder andere, Robert Adams, Lewis Baltz, Bernd en Hilla Becher, Joe Deal, Frank Gohlke, Nicholas Nixon en John Schott aangevuld met nieuw werk van de Nederlandse fotografen: Theo Baart, Marie-José Jongerius, Hans Gremmen en Frank van der Salm.

Alley, Presidio, Texas © Stephen Shore

Catalogus

Naast de tentoonstelling wordt een uitgebreide catalogus met alle foto's, essays en een complete reproductie van de oorspronkelijke catalogus uit 1975 aangeboden. Op de dag van de opening vindt een internationaal symposium plaats over de invloed van de New Topographics.

Zonder titel, 1973 © John Schott

2nd Street East and South Main Street, Kalispell, Montana © Stephen Shore

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie