Nederlandse fotograaf heeft 'eerlijkste' idee

Redactie 552 0
De Nederlandse fotograaf Mirjam Letsch is unaniem gekozen tot winnaar van de World Portraits fotowedstrijd. Zij had het origineelste idee voor een 'eerlijke' fotoproductie van wereldformaat, welke op twee locaties in India geschoten gaat worden.

De deelnemers aan de World Portraits fotowedstrijd moesten een portfolio en een uitgewerkt plan inleveren, waar de jury – bestaande uit Hollandse Hoogte directeur Louis Zaal, NOS nieuwslezer Sacha de Boer, Margriet-hoofdredacteur Leontine van de Bos en programmamaakster Floortje Dessing – zich over mochten buigen. De reacties op de inzending van Letsch liepen zeer uiteen, van 'gedurfd' en 'simpel, maar effectief' tot 'origineel en ook interessant vanuit commercieel oogpunt'. Toch stak haar inzending boven de rest uit, aldus de jury.

Foto © Mirjam Letsch / World Portraits

India

Letsch werkt al vijftien jaar als vrijwilligster voor Stichting Duniya, waardoor zij al langer op de twee locaties komt en werkt. Door deze ervaring kan zij garanderen dat twintig procent van de verkoopprijs van een foto, een voorwaarde van World Portraits, bij de betrokken persoon terechtkomt. “Ik wil graag laten zien hoe mooi, kleurrijk en echt de mensen in India zijn”, zegt ze, zonder teveel van haar plannen op te willen biechten. “Ik ga een specifieke groep fotograferen, eentje die anderen niet opvalt. Ik ken die mensen echter al jaren en ze zijn buitengewoon prachtig. Ik wil dat de wereld hun ziet.”  

Kleuren

Om de focus van de armoede en op de kleuren te leggen, heeft Letsch ervoor gekozen iedere foto van een bepaalde centrale kleur te voorzien. Diepe, oranje schaduwen van een zonsondergang in combinatie met een oranje sari en een mand gevuld met oranje bloemen bijvoorbeeld. Daarnaast is ze het commerciële aspect niet uit het oog verloren: “Als het beeld verkoopt dan profiteert deze groep mensen immers ook.” 

Foto © Mirjam Letsch / World Portraits

Naast het fotograferen denkt Letsch er ook over om een aantal 'making of' filmpjes te maken, zodat ze ook het productieproces kan delen met anderen. Tevens wil ze in overleg met het dorp en haar inwoners een 'spaargroep' opzetten, zodat niet alleen de geportretteerde, maar de hele groep van het project kan profiteren.

Foto © Mirjam Letsch / World Portraits

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie