Nederlands vervolg voor ‘Bedrooms Of The Fallen’

Redactie 563 0
In Irak en Afghanistan sterven bijna dagelijks soldaten, vaak op zeer jonge leeftijd. Naast familie en vrienden laten ze ook hun slaapkamers achter. Ashley Gilbertson legde deze verlaten kamers vast, Erik Kessels bracht hem naar Nederlands Uitvaart Museum.

De Australische fotograaf Ashley Gilbertson van het VII Photo-agentschap fotografeerde voor ‘Bedrooms Of The Fallen’ slaapkamers vol jongens- en meisjesspullen die nooit meer aangeraakt zullen worden. De pijnlijke afwezigheid van de te jong gestorven soldaten toont volgens hem het ware gezicht van oorlog: “Ik raakte gefrustreerd van de zoveelste foto van soldaten in actie. Het zei me niets meer. Pas in de kamers die ze achterlaten voel je het gemis: dit had jouw kind kunnen zijn, je broer, zus, vriend of buurjongen.” 

Nederlanders

De expositie in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover toont de jongenskamers van de 20-jarige Amsterdammer Timo Smeehuijzen en die van de eveneens 20-jarige Tim Hoogland uit Vroomshoop, beiden in 2007 gesneuveld in Afghanistan. De twee kamers zien er uit alsof de bewoner elk moment weer kan binnenlopen, waardoor diens afwezigheid permanent voelbaar is. Gilbertson: “Volwassenen hebben een heel huis om te laten zien wie ze zijn en hun smaak en opvattingen te tonen. Bij kinderen ligt alle zelfexpressie in hun kamer en dat maakt het heel intiem. Dit was hun veilige haven.”

Bedroom Lau Karina © Ashley Gilbertson

Erik Kessels

Gilbertsons fotoserie ‘Bedrooms Of The Fallen’ is nu voor het eerst in Europa te zien en zal dus ook twee Nederlandse slaapkamers tonen. Het is de derde van een serie exposities die gast-curator Erik Kessels voor het Uitvaart Museum samenstelt.

Bedroom Scherer Christopher © Ashley Gilbertson

Bedroom Sweet Jack © Ashley Gilbertson

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie