Nederlands Fotomuseum toont zeldzame daguerrotypieën

Redactie 1549 0
De 'daguerreotypie' - een foto op een spiegelend laagje metaal - is de oudste vorm van fotografie. Het Nederlands Fotomuseum toont een selectie daguerreotypieën in de tentoonstelling 'Alles is ijdelheid'.

Het restauratie-atelier van het museum heeft de meeste in Nederland nog aanwezige daguerrotypieën in de afgelopen jaren gerestaureerd en geconserveerd. Deze tentoonstelling is een eerste overzicht van daguerreotypieën uit Nederlandse collecties, waarvan een aantal mogelijk tot de allervroegste, gedocumenteerde fotografische uitingen in Nederland behoort. Ze zijn zeer kwetsbaar en worden niet vaak getoond.

De tentoonstelling in Rotterdam omvat ca. vijftig daguerreotypieën uit de collecties van deh. Adriaan Heijboer, Dordrechts Museum, Fotomuseum Provincie Antwerpen, Fries Museum, Historisch Museum Rotterdam, Museum Enschedé, RHC Groninger Archieven, RHC imburg, Stadsarchief Amsterdam, Stichting tot beheer Huis Doorn, Streekarchief Bommelerwaard, Studie en documentatiecentrum UB Leiden en Vereeniging Familie Salm.

Website
Om inzicht te krijgen in de daguerreotypieën die nog bestaan wordt 7 maart de website www.daguerreobase.org gelanceerd. Hierop kunnen bezitters van over de hele wereld hun daguerreotypieën collectie registreren.

Op de website van het Fotomuseum is een webdossier gewijd aan de daguerreotypie.

Daguerreotypie © Bruno Braquehais /
Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie