Nederlands Fotomuseum restaureert 45.000 kleurendia's van Ed van der Elsken

Nederlands Fotomuseum restaureert 45.000 kleurendia's van Ed van der Elsken

Mark Moed 2027 1
Hoewel Ed van der Elsken vooral bekend is door zijn zwart-wit fotografie, heeft hij ook veel beelden in kleur geschoten. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam dat het fotoarchief van Ed van der Elsken beheert heeft ontdekt dat het kleurenmateriaal verloren dreigt te gaan door schimmelvorming.

Door de vochtige omstandigheden in het woonhuis van Ed van der Elsken in Edam, zijn de circa 45.000 kleurendia's aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien tast het het beeld aan waardoor het langzaam maar zeker zal verdwijnen. Alleen als je de beelden stuk voor stuk zorgvuldig reinigt, kunnen ze definitief verlost worden van de schimmel. Het Nederlandse Fotomuseum heeft een speciale reinigingsmethode ontwikkeld.

Crowdfunding

Het schoonmaken van de kleurendia's wordt het grootste fotorestauratieproject dat ooit in Nederland is uitgevoerd. De kosten van dit omvangrijke project zijn aanzienlijk, het museum doet daarom een beroep op subsidies, sponsoring en fundraisers. In het voorjaar van 2016 zal het museum een nationale crowdfunding campagne starten.

© Fred Ernst

Parade

In de zomer van 2016 zal op de Parade (het rondreizend theaterfestival) in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam de tentoonstelling EYE LOVE YOU in het Parademuseum te zien zijn. Op deze expositie is nooit eerder vertoond kleurenwerk van Ed van de Elsken te zien. Het bekende boek EYE LOVE YOU van Ed van der Elsken zal ook een heruitgave krijgen in de zomer van 2016. Tot slot zal er in 2017 een overzichtstentoonstelling van Ed van de Elsken in Amsterdam (Stedelijk Museum) en Parijs Jeu de Paume) plaatsvinden.

Links vóór en rechts na de restauratie (Parijs (1952-1954) © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum)

Beethovenstraat, Amsterdam (1967) © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum

Vali Myers, Parijs (1952-1954) © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum 

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van max@dejonggroep.nl

Ik vraag mij af hoeveel de totale 'restauratiekosten' bedragen en wat er inmiddels beschikbaar is??