Nederlands Fotomuseum ontvangt 20 procent meer bezoekers in 2011

Julian 1886 0
Het Nederlands Fotomuseum heeft een goed jaar achter de rug. Ruim 64.000 mensen bezochten het museum, twintig procent meer dan in 2010. De websites van het fotomuseum werden ruim 590.000 keer bezocht.

De best bezochte tentoonstelling van 2011 was Vieux Paris, van de beroemde fotograaf Eugène Atget. Deze expositie is nog tot en met 8 januari 2012 te zien.

Ook ANGRY, jong & radicaal, Ars Combinatoria van Chema Madoz, New Topographics en De Donkere Kamer, de nieuwe collectiepresentatie waarmee het museum de enige plek is waar de geschiedenis van de Nederlandse fotografie getoond wordt, waren volgens het museum zeer goed bezochte en gewaardeerde tentoonstellingen het afgelopen jaar.

Ook was er aandacht voor werk van jong talent als Anoek Steketee, Paulien Oltheten, de jonge Rotterdamse fotografen Abubakr Akkari & FS en de beste fotografiestudenten van 2011.

Eugene Atget
La cour du Dragon - Foto © Eugène Atget
Nog tot en met 8 januari 2012 te zien in het Nederlands Fotomuseum

Online

Ruim 590.000 bezoeken werden gebracht aan de verschillende websites van het museum. De website nederlandsfotomuseum.nl trok tienduizenden extra bezoeken, maar ook het eigen YouTube-kanaal en de websites fotografen.nl, fotografiebibliotheek.nl, daguerreobase.org en de in mei gelanceerde website fotoleren.nl werden goed bezocht volgens het museum.

Canvas

In 2011 begon het Nederlands Fotomuseum een samenwerking met HEMA. Een selectie van 50 foto’s uit de museumcollectie van bekende en minder bekende Nederlandse fotografen kan men laten afdrukken op canvas via hema.nl. Het museum bereikte daarmee een zeer breed publiek.

Verwacht in 2012

Vanaf 21 januari 2012 staat het museum in het teken van een nieuw meerjaren project ZWART/WIT met de installatie Chance van kunstenaar Christian Boltanski. In het voorjaar brengt het museum een overzicht van de beste fotoboeken van 1945 tot nu.

In het najaar is de tentoonstelling WIT te zien als onderdeel van het project ZWART/WIT en haalt het museum een overzichtstentoonstelling van de fotograaf Lewis Hine naar Nederland. Hine is bekend van zijn foto’s van immigranten en de bouw van het Empire State Building.