Nederlanders en Belgen in de prijzen bij IPA

Redactie 1103 0
Het is een prijzenfestijn voor de Nederlandse en Belgische deelnemers aan de International Photography Awards dit jaar. Hoewel er maar een eerste plek bij zit, zijn er zes tweede of derde prijzen gewonnen en een hoop eervolle vermeldingen in de wacht gesleept.

De enige eerste prijs ging naar Richard Kuiper, die deze won in de categorie Still Life voor professionals. Het stillevens dat hij instuurde had evengoed van een Pieter Claesz of een Floris van Dijck kunnen zijn en uit de zeventiende eeuw kunnen komen. Maar Richard heeft ook een boodschap met zijn foto van plastic bloemen, het plastic tafelkleed en de plastic vaas: we zijn te ver gegaan in ons gebruik van plastic en zijn te afhankelijk geworden.

Foto © Richard Kuiper

Autobiografie

Het verhaal achter het zelfportret van Niels Helmink is echter een stuk aangrijpender. Hij behaalde de derde prijs in de categorie People Selfportrait voor professionals met een foto uit zijn serie Testicular Carcinoma. In 2009 werd zaadbalkanker bij hem geconstateerd en deze serie is dan ook een autobiografisch fotodocument, gemaakt tijdens zijn gevecht tegen kanker.

Foto © Niels Helmink

IPA

De IPA, een van de belangrijkere internationale fotoprijzen, worden zowel aan professionals als amateurs toegekend. Zo wonnen Joel Tjintjelaar (tweede prijs, Architecture, Bridges), Indra Moonen (derde prijs, People, Children) en Tim Corbeel (derde prijs, Pets) in de amateur-categorieën. Andere professionals die wonnen waren Marije van der Leeuw (tweede prijs, Book Cover) en Rene van der Hulst (derde prijs, Automotive).

Eervolle vermeldingen

Verder werden er talloze eervolle vermeldingen aan professionele Nederlandse en Belgische fotografen toegekend, waaronder zeven voor Maurice Heesen, vijf voor Ellen Kooi en Kris Vervaeke en vier voor onder andere Petra van der Veer en Paul van Hulzen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie