Nationale Museumweek

Nationale Museumweek

Nadja Geskus 986 0
Van 16 tot en met 24 april is de Nationale Museumweek. Verscheidene musea bieden hun pronkstukken aan onder de naam 'Ons Echte Goud'. Bij Filmmuseum EYE in Amsterdam, staat alles in het teken van de mutoscoop, een vroegere filmprojector. Ook kun je een kijkje nemen bij het restauratieproject van de kleurendia's van Ed van der Elsken. Dit zal te zien zijn in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam op 23 april. Wel moet je je hiervoor tijdig aanmelden.

Nickel Tailings

Het thema 'Ons Echte Goud', wordt bijna letterlijk weergegeven door Edward Burtynsky in het Gemeentemuseum Helmond. Burtynsky laat de sporen zien, die de nikkelwinning achterlaat in het landschap. In een pikzwart landschap, zie je een felrood/oranje beek stromen. Het lijkt bijna een door lava verschroeid landschap.
“Dit beeld is een metafoor voor het dilemma van ons bestaan, het zoekt de dialoog tussen afschuw en aantrekking, tussen verleiding en angst. De mens wil een kans op een beter bestaan. De prijs die we hiervoor betalen is dat de wereld moet lijden voor deze zucht naar succes. Mijn foto’s functioneren als spiegelende plassen van onze tijd.”

Nickel Tailings #31, Sudbury, Ontario, 1996 Edward Burtynsky

 

Abdullahi Mohammed with Mainasara

Pieter Hugo maakte zowel in 2005 als in 2007 een reis naar Nigeria. Hij wilde een door mythen omgeven groep straatartiesten volgen, beter bekend als de Hyena Men. Deze rondreizende artiesten zijn vergezeld door hyena's, bavianen en pythons. De mannen verdienen hun geld met straatoptredens en de verkoop van traditionele medicijnen. In de foto's is een bijzonder spanningsveld zichtbaar tussen dominantie en onderwerping, tussen natuur en cultuur, tussen traditie en moderniteit. Pieter Hugo werd in maart 2008 aangewezen als winnaar van de Foam Paul Huf Award.

Pieter Hugo – Abdullahi Mohammed with Mainasara, Ogere-Remo, Nigeria, 2007.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja