Nationaal Archief neemt collectie Spaarnestad Photo over

Redactie 784 0
De laatste van twaalf miljoen foto’s en (glas)negatieven van collectie Spaarnestad Photo zijn verhuisd naar het Nationaal Archief Den Haag. Dit maakt het archief tot het grootste van Europa en het belangrijkste op het gebied van fotojournalistiek.

Het was een grote klus om de in totaal twaalf miljoen beelden naar Den Haag te verhuizen. Maar het is gelukt en dat maakt dat het Nationaal Archief nu vijftien miljoen foto’s telt, 300.000 kaarten en een 115 kilometer strekkend archief.

Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, is blij met de opname van de collectie van Spaarnestad: ‘De cultuurhistorische waarde is groot. Er zit veel schitterend materiaal bij en de reikwijdte van de onderwerpen is enorm’.

Het verwerven van de Spaarnestad Photo-collectie past in het beleid van het Nationaal Archief om meer aandacht te geven aan historische fotografie en meer voor Nederland belangwek­kende fotoarchieven te verwerven.

Groeiende collectie

Het archief Spaarnestad stamt uit 1906 en is sindsdien flink gegroeid. Zo kent de collectie meer dan een half miljoen fotoafdrukken van ABC Press, 40.000 kleurendia’s van het Nederlandse bureau van The Associated Press, foto’s van De Waarheid, Elsevier, HP/De Tijd en van het Emigratiearchief. Grote namen zoals Ed van der Elsken, Anton Corbijn, Moholy Nagy, Henri Cartier-Bresson en Ansel Adams zijn vertegenwoordigd.

Goede deal

Niet alleen het Nationaal Archief is verheugd, ook Peter van den Doel. Directeur van Spaarnestad, vindt het een goede deal. Hij heeft Nationaal Archief gevraagd de collectie over te nemen om de omvangrijke collectie optimaal te archiveren, conserveren en ontsluiten. ‘Als het Nationaal Archief onze collectie niet had overgenomen, dan was de toekomst van het archief zeer onzeker geweest.’

Afgesproken is dat het Nationaal Archief de foto’s in eigendom en beheer krijgt. Spaarnestad Photo blijft bestaan om de exploitatie van de beeldrechten voor haar rekening te nemen. De opbrengsten worden gestoken in het beheer en behoud van de miljoenen foto’s, dia’s en negatieven.afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie