Nationaal Archief en Pictoright sluiten overeenkomst

Redactie 477 0
Vandaag sluit het Nationaal Archief een overeenkomst met Pictoright, de collectieve beheerorganisatie voor fotografen en andere professionele beeldmakers in Nederland. Bijna honderdduizend historische foto's worden zo voor iedereen gratis online raadpleegbaar.

De overeenkomst maakt het mogelijk om ook delen van de fotocollectie, waarvan de auteursrechten niet bij het Nationaal Archief berusten of waarvan de auteursrechthebbenden niet bekend zijn, online te kunnen tonen, zonder daarbij de belangen van de betrokken rechthebbenden te schaden. Iedereen kan als gevolg vrij speuren door het rijke Nederlandse fotografisch erfgoed op de beeldbank van het Nationaal Archief. Het gaat hierbij vooral om naoorlogse persfotografie, foto’s die een beeld geven van de Nederlandse politiek, het koninklijk huis en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.

Overeenkomst

Binnen de huidige wettelijke kaders hebben het Nationaal Archief en Pictoright samen gezocht naar een praktische en werkbare auteursrechelijke oplossing voor massadigitalisering van historische fotocollecties. De overeenkomst maakt het mogelijk 100.000 historische beelden, waarvan de auteursrechthebbenden niet (meer) zijn te achterhalen of waarvan de rechthebbenden zijn aangesloten bij Pictoright, online aan het publiek ter beschikking te stellen. De overeenkomst ligt in lijn met het streven van de EU om tot auteursrechtelijke oplossingen te komen die het mogelijk maken gedigitaliseerd cultureel erfgoed online beschikbaar te stellen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie