NASA bouwt eigen high-speed HDR-camera

NASA bouwt eigen high-speed HDR-camera

Jasper van Bladel 2481 0
Een mooi idee: de vuurpluim uit een raket filmen. Een dergelijke opdracht levert voor een filmer nogal wat problemen op, want zo’n pluim is ontzettend snel en erg fel. Voor de NASA is het echter geen enkel probleem, ze ontworpen er gewoon een totaal nieuwe camera voor!

Een vuurpluim uit een vertrekkende raket vastleggen is niet makkelijk. Het vuur is ontzettend fel, dus eindig je of met een goed belichte video met overbelichte vuurpluim, of met een ontzettend donkere video waarop je het vuur goed kunt zien. Daarbij gaat het natuurlijk ook erg snel. Om details goed te kunnen vastleggen, kun je niet om slow motion heen.

Bij de NASA hebben ze de afgelopen tijd onder andere besteed aan het uitdenken en maken van een camera die deze problemen allemaal naar het verleden verwijst. Zo ontstond een speciale camera, de High Dynamic Range Stereo X (HiDyRS-X).

HDR

De camera filmt in slow motion én in HDR, waardoor verschillende belichtingen gecombineerd worden tot één totaalbeeld. Zo zijn alle details in het vuur te zien, maar is ook de rest van de omgeving goed te zien.

Het project is een onderdeel van het NASA Space Technology Mission Directorate’s Early Career Initiative (ECI). Een initiatief waarbij jonge werknemers de kans wordt gegeven om naast ervaren technici te werken aan baanbrekende innovaties.

Verbeteringen

De camera werkt dus, dat is nu bewezen. Er waren echter wel enkele verbeterpunten te noteren. Zo viel de stroomkabel uit het apparaat door de hevige trillingen. Daardoor zijn maar enkele seconden opgenomen. Die enkele seconden waren voor de ingenieurs voldoende om te zien dat hun werk niet voor niets is geweest. Op dit moment werken ze aan een verbeterde versie van de camera. Wordt dus vervolgd!

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper