NAS aan internet koppelen voor je onlinefotoalbum

Redactie 888 0
Network Attached Storage is in de basis een harde schijf met netwerkaansluiting. Moderne NAS-drives komen met handige extra's, zoals een webalbum van de foto's op je drive. Wil je die op het internet presenteren, dan moet je wel iets in je netwerkrouter aanpassen.

Stap 1: Installeer NAS-drive
Eerst dien je de NAS te installeren in je lokale netwerk, zoals aangeven in de handleiding. Noteer gelijk even het IP-adres dat het apparaat bij de installatie krijgt toegewezen (zie de installatiesoftware van de NAS of de rapportagefunctie van je router); dat heb je later nodig.

Stap 2: Inloggen op je router
Tik in de webbrowser van een pc in je netwerk het IP-adres van je netwerkrouter (staat in de handleiding), en log in als beheerder. Nu verschijnt de webinterface van de router. Klik door naar het tabblad Advanced. Het eerste scherm dat je nu krijgt (bij een D-Link-router), is meteen de juiste, dat voor Virtual server. Deze functionaliteit regelt welke apparaten binnen je netwerk direct met de buitenwereld mogen communiceren (en vice versa).

Stap 3: Router instellen
Vul de volgende gegevens in bij Virtual Server: Naam: NAS-drive | Private IP: het IP-adres van je NAS-drive (zie stap 1) | Protocol Type: Both | Private Port: zie de handleiding van je NAS | Public Port: zie de handleiding van je NAS | Schedule: Always.
Klik nu bovenin op Enabled en vervolgens op de groene Apply-button in het midden. De NAS-drive is toegevoegd in het rijtje van Virtual Server-ingangen en klaar voor gebruik via het internet.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie