Nan Goldin krap bij kas

Julian 866 0
De Amerikaanse fotografe Nan Goldin (1953), beroemd om haar intieme snapshots van familie en vriendenkring, zit krap bij kas. Om uit de geldproblemen te raken heeft ze veertig objecten uit haar verzameling curiositeiten naar het veilinghuis gebracht.

De voorwerpen zijn afkomstig uit het appartement van Goldin, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een flink curiositeitenkabinet. Onder meer Italiaanse relikwieën, 19e eeuws ivoor, beeldjes van Maagd Maria en Rococo sculpturen bracht de fotografe naar veilinghuis Christie’s in Parijs.

Goldin verteld in een interview met het Britse Telegraph dat ze niet van haar verzameling af wil, maar simpelweg geen geld meer heeft. “Het Siamese lam was het moeilijkst om los te laten, er is er maar één van in de wereld”. Op de vraag waarom ze in de geldproblemen zit weet Goldin geen duidelijk antwoord te geven. “Ik weet niet hoe ik dat gedaan heb. Ik heb veel geld verdiend, maar het uitgegeven aan al deze spullen”, wijzend naar de voorwerpen in de kamer. Het Siamese Lam heeft Goldin uiteindelijk 5000 euro opgeleverd.


Nan Goldin

De autobiografische fotoseries die Nan Goldin maakte in de jaren 70 waren baanbrekend. In The Ballad of Sexual Dependency beeldt Goldin zichzelf af samen met haar vrienden, waaronder travestieten, aidspatiënten en drugsverslaafden.

Lees het hele interview met Nan Goldin op Telegrap.co.uk (Engels)