Najaarsprogramma Foam_Fotografiemuseum

Julian 1063 0
Vanaf eind augustus kun je in het Foam_Fotografiemuseum terecht voor het werk van Alexander Gronsky en talent Eva Marie Rødbro. Daarna volgen Johan van der Keuken, Magnumfotograaf Jim Goldberg en Ahmet Polat.

Het najaarsprogramma van Foam is compleet. Vanaf eind augustus tot december presenteert het Amsterdamse fotografiemuseum vijf nieuwe tentoonstellingen.

Foam Paul Huf Award 2010: Alexander Gronsky

27 augustus – 10 oktober 2010

Alexander Gronsky (Tallin, 1980) is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2010. Deze door Foam georganiseerde fotografieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een internationaal talent tot 35 jaar. Gronsky krijgt de prijs voor zijn werk over het post-Sovjet landschap dat hij maakte tussen 2007 en 2010. Centraal in de tentoonstelling staan werken uit de series Less Than One en The Edge.

Less than One gaat over die regionen van het uitgestrekte Rusland waar het gemiddelde bevolkingsaantal minder dan één per persoon per vierkante kilometer is. Deze serie toont sporen van menselijke aanwezigheid in het alom aanwezige, monotone Russische landschap.

Voor The Edge bracht hij de buitenwijken van Moskou in beeld. Gronsky onderzoekt niet alleen de periferie van de stad, maar ook de grenzen van de fotografie. Zo zijn alle foto’s gemaakt tijdens de lange wintermaanden en worden zij in zeer sterke mate bepaald door het wit van de sneeuw waardoor ze abstract en grafisch aandoen.

Foto © Alexander Gronsky, Less Than One, Yakutia, Russia, 2008

Foto © Alexander Gronsky, The Edge, Moscow boundaries, Russia, 2009

Foam 3h: Eva Marie Rødbro  -  Lone Stars

27 augustus – 3 november 2010

Voor deze tentoonstelling reisde de Deense fotograaf Eva Marie Rødbro (1980) naar Texas en fotografeerde en filmde daar het dagelijkse leven van een groep jongeren. Naast haar eigen werk heeft Rødbro een selectie gemaakt van foto’s op Facebook, waarop één van Rødbro’s hoofdpersonen door diens vrienden is geportretteerd. De tentoonstelling Lone Stars is een combinatie van portretten, stillevens en landschappen, geschoten in een rauwe stijl die zowel herkenbaar als persoonlijk is. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer veertig foto’s in kleur en zwart-wit en een videowerk.

Pushups, 2009 © Eva Marie Rødbro

Johan van der Keuken - Beeldverhalen

24 september – 8 december 2010

Eén van de beroemdste foto’s van Johan van der Keuken (1938-2001) is een dansscene op het Ile St. Louis te Parijs, gefotografeerd tijdens de viering van ‘Quatorze Juillet’ in 1958. Deze foto werd voor het eerst gepubliceerd in het boek Paris mortel (1964). In het archief van Van der Keuken bevonden zich nog 32 andere negatieven genomen op dezelfde dag op dezelfde plek. Deze nog nooit eerder gepubliceerde foto’s vormen de kern van de tentoonstelling Johan van der Keuken – Beeldverhalen.

Deze serie toont de ontstaansgeschiedenis van de bekende foto en werpt een verhelderend licht op de blik en werkwijze van Van der Keuken. Daarnaast hebben de samenstellers van de tentoonstelling (Noshka van der Lely en Willem van Zoetendaal) een aantal series waarvan enkele kleine werken niet eerder zijn getoond van Van der Keuken geselecteerd, die zijn opvatting over montage duidelijk maken. Ook worden er twee films van Van der Keuken getoond. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Johan van der Keuken – Quatorze Juillet.

Quatorze Juillet, Paris, 1958 © Johan van der Keuken

Jim Goldberg – Open See

1 oktober – 21 november 2010

Vanaf oktober Open See, het meest recente project van Magnumfotograaf Jim Goldberg (VS, 1953) te zien. Het werk van Goldberg wordt gekenmerkt door een sterk engagement met individuen aan de zelfkant van de samenleving. Goldberg diept in zijn werk complexe sociale problemen uit waarbij hij vaak tekst als wezenlijk onderdeel van de foto gebruikt. ‘Open See’ legt de ervaringen vast van mensen die hun door oorlogsgeweld en ernstige sociale en economische problemen geteisterde geboorteland hebben verlaten in de hoop een beter bestaan op te bouwen in Europa. Deze ‘nieuwe Europeanen’, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, Azië, Oost-Europa en het Midden-Oosten, hebben hier vaak opnieuw te maken met geweld en wreedheden, maar behouden tegelijkertijd zicht op een betere toekomst. De titel Open See verwijst naar de afwezigheid van grenzen op de open zee, in tegenstelling tot de landsgrenzen die Europa ook na de zogenaamde eenwording nog opdelen.

Watching Oprah, Greece, 2004 © Jim Goldberg, courtesy Magnum Photos / Hollandse Hoogte

Prized Possession, DRC, 2008 © Jim Goldberg, courtesy Magnum Photos / Hollandse Hoogte

Ahmet Polat – Young Turks 2010

14 oktober – 8 december 2010

In dit project richt Polat (Nederland, 1978) zich op de hedendaagse Turkse jongeren en schetst hij een fotografisch beeld van een generatie op zoek naar een eigen identiteit en plaats binnen de Europese geschiedenis.

Smoking Girls, Izmir, 2009 © Ahmet Polat

Meer info: www.foam.nl