Photokina 2012: Nabeschouwing

Nabeschouwing Photokina 2012: Hoogtepunten en werkwijze

Julian 14404 6
Voor de derde keer was het DIGIFOTO Pro-team aanwezig op de tweejaarlijkse Photokina. De beurs is uitgegroeid tot 's werelds grootste evenement op gebied van fotografie en deze editie bleek drukker dan ooit. We blikken terug op een intensieve week.

Zondag 16 september vertrokken we naar Keulen, om maandag goed uitgerust aan de persdag te kunnen beginnen. Er wachtte ons een druk programma, naast alle persbijeenkomsten die we al ingepland hadden verschenen er tal van persberichten over nieuwe producten.

Photokina 2012 bleek een drukke editie te worden. Waar de voorgaande jaren veel nieuws al voor de Photokina werd aangekondigd, bewaarden diverse grote merken nieuws nu tot het laatste moment. De beurs ontving rond de 185.000 bezoekers uit 166 landen, laat de organisatie weten. Dat is iets meer dan voorgaande editie (2010), waar 181.464 bezoekers op afkwamen.

Verslaggeving

Tijdens de Photokina produceerden we 45 artikelen, waarvan er 19 van een eigen video werden voorzien. Via Facebook en Twitter hielden we jullie live op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en achtergronden. Ook op digifoto Starter publiceerden we diverse artikelen, met name over wat je allemaal kunt als bezoeker op de beurs.

We trapten onze verslaggeving af met een voorbeschouwing en zodra we de beursvloer op konden publiceerden we een sfeerverslag van de opbouw van de Photokina.

Onze voorspellingen kwamen grotendeels uit. Zo kwam Canon met de EOS 6D, PowerShot S110 en G15. Leica introduceerde de M, M-E en S (al we hadden verwacht dat de M als M10 door het leven zou gaan en de S als S3).

Ook de nieuwe Olympus PEN E-PL5, E-PM2 en 15mm f/8 bodydoplens die aangekondigd werden op maandag hadden we verwacht. Olympus had nog een verrassing in petto: de aankondiging van de ontwikkeling van een 17mm f/1.8.

De komst van de Panasonic GH3 werd lang verwacht en inderdaad, op de Photokina maakte de high-end mft-camera zijn opwachting. Sigma wist het nieuws over de nieuwe visie en objectieven tot het laatste moment geheim te houden. Met name de 35mm f/1.4 voor fullframe-camera's was een prettige verrassing.

Photokina 2012 - nieuwe producten

Van Hasselblad hadden we hoge verwachtingen. Geruchten over een compacte systeemcamera met grote sensor deden ons al watertanden. De praktijk bleek iets anders uit te pakken, Hasselblad kwam inderdaad met een grote verrassing tijdens de Photokina, er werd een csc geintroduceerd. De Hasselblad Lunar blijkt echter een afgeleide te zijn van de Sony NEX-7 en dat bracht gemengde reacties teweeg.

Er was nog veel meer dan dat. Wat te denken van autofocusobjectieven voor compacte systeemcamera's van Carl Zeiss, het Elinchrom D-Lite RX ONE-systeem, Profoto's indrukwekkende Pro-B4 en niet te vergeten: de beursbabes en de workshops naaktfotografie van Manfred Baumann, die veel aandacht trokken op de beurs.

Naakt scoort
Naakt scoort, ook op de Photokina.

Interviews

De Photokina is dé kans om topmensen achter de grote merken te spreken. We interviewden Toshi Terada van Olympus (het resultaat verschijnt later online), Peter Stig-Nielsen van Hasselblad, Gerry Edwards van SanDisk en we spraken met Roland Niezen van Samsung over de ontwikkelingen op de markt voor compacte systeemcamera's.

Peter Stig-Nielsen
Peter Stig-Nielsen, Director of Professional Camera Products bij Hasselblad.

Hoogtepunten en verrassingen

Met alle geruchten en lekken die voorafgaan aan de meeste camera-introducties zijn de momenten dat we echt verrast worden schaars. Tijdens de Photokina kwamen we echter voor een aantal verrassingen te staan. We hebben een top drie samengesteld van nieuws en aankondigingen tijdens de Photokina, die er voor ons uitspringen.

1. Hasselblad Lunar en samenwerking met Sony

Waarschijnlijk zullen weinig van onze lezers direct naar de winkel rennen om een Hasselblad Lunar te scoren, maar het verrassingseffect dat de Zweedse camerabouwer met de aankondiging teweegbracht was erg groot.

Zeker gezien het niet om een eenmalig project gaat, maar een intensieve samenwerking met Sony. Zo zien we op basis van schetsen al dat Hasselblad ook met een afgeleide van de RX100 komt.

We zijn benieuwd wat de samenwerking gaat betekenen voor beide partijen. Ook Sony zou namelijk van de expertise van Hasselblad kunnen profiteren. In een openhartig interview met Peter Stig-Nielsen kregen we meer te weten over de beslissingen die gemaakt zijn en over wat we kunnen verwachten in de toekomst.

Hasselblad Lunar

2. 'Budget'-fullframe-camera's

De Photokina 2012 gaat de boeken in als het moment waarop twee 'budget'-fullframe-camera's het levenslicht zagen. De Nikon D600 werd al een weekje eerder gepresenteerd, maar Canon bewaarde het nieuws, de EOS 6D,  voor de persdag van de Photokina.

Beide camera's kosten zo'n 2000 euro. Dat is een vrij lage introductieprijs voor een nieuw fullframe-toestel, maar écht goedkoop is de fullframe-camera nog niet. De Canon 5D Mark II is al tijden te koop voor minder dan 2000 euro en ook Sony's A850 was jaren terug te koop voor zo'n bedrag.

Het is de vraag hoe de straatprijzen van de Canon EOS 6D en de Nikon D600 zich gaan handhaven. Waarschijnlijk daalt de prijs wel iets onder de 2000 euro, al hebben we de btw-verhoging naar 21 procent nog in het vooruitzicht.

De nieuwe modellen lijken echter een nieuwe fase in te luiden. Langzamerhand vindt de fullframe-sensor zijn weg naar lager gepositioneerde (en geprijsde) modellen.  Sony koos er met de A99 voor om in een hoger segment te mikken, wellicht komt deze fabrikant volgend jaar met een goedkopere variant.

budget-fullframe

3. Indrukwekkende presentatie Leica M, M-E en S

De camera's die Leica maandagavond 17 september presenteerde lagen in de lijn der verwachting. We dachten de M10 zou komen, deze werd echter simpelweg 'M' genoemd. Een kleine verrassing dus. Wat véél indruk maakte was het evenement dat Leica organiseerde om de komst van de nieuwe camera's officieel te maken.

Leica trok daarvoor een blik met wereldberoemde fotografen en artiesten open. Onder andere Steve McCurry en Nick Ut gaven een presentatie op het podium en artiest Seal zorgde voor de muzikale afsluiting. Lees hier ons sfeerverslag van de avond, Leica maakte onderstaande video.

Werkwijze en apparatuur

Naast een stapel kladblokken, de nodige pennen en laptops om onze journalistieke plicht te vervullen, namen we natuurlijk ook flink wat camera-apparatuur mee naar de Photokina. Om de artikelen van foto's te voorzien gebruikten we een Samsung NX20, Olympus E-PM1, Canon 400D, Canon 5D Mark II en Panasonic GH2.

Die laatste twee werden voornamelijk ingezet om de video's te maken. De Canon 5D Mark II monteerden we op een rig van Lanparte, inclusief follow-focus. Benro stelde de rig aan ons beschikbaar voor een test en zal het merk ook in Nederland gaan leveren. Onze uitgebreide ervaringen met de rig lees je in de Masterclass 2.2012.

Lanparte Photokina rig
Onze Photokina-rig

De Canon 5D Mark II werd voorzien van een Samyang 35mm T1.5 filmobjectief , waar we de follow-focus direct op konden aansluiten. Een extern accupak voorzag de camera van extra stroom, een Rode StereoMic Pro zorgde voor de geluidsopname.

Film gear Photokina 2012

Op de Panasonic GH2 gebruikten we de 14-140mm met optische stabilisatie, zodat we uit de hand konden filmen. Voor video-interviews zetten we de camera op statief en gebruikten we met behulp van een adapter een Minolta MC Rokkor 58mm f/1.4. Een HAMA Led RPL 105-lamp leverde extra licht in situaties waar dat nodig was.

De video's werden in het perscentrum direct gemonteerd op onze laptops, met behulp van Sony Vegas Movie Studio Platinum 12, en vervolgens gepubliceerd op ons YouTube-kanaal. De internetverbinding in het perscentrum had gelukkig een flinke upgrade gekregen, met meerdere MB/s per seconde konden de video's in no-time het web opgeslingerd worden. Vorig jaar moesten we daar de nodige tijd voor uittrekken.

Lange dagen, lange afstanden

De beursvloer opent om 09:00 voor de pers en tot 19:00 is het perscentrum geopend. Uiteraard stonden we 's ochtends paraat om de beursvloer bij opening direct te bestormen. Je loopt heel wat af tijdens de Photokina. Een wandelingetje van de Zuid-ingang naar het perscentrum aan de Noord-kant neemt gerust een kwartier in beslag.

Photokina 2012 plattegrond

's Avonds, na sluiting van het perscentrum, pakten we onze spullen en zochten we onze toevlucht in het hotel of een café met internetverbinding, zodat de laatste berichten en video's van die dag nog afgewerkt konden worden.

Moe maar voldaan blikken we terug op de afgelopen Photokina. Hoe heb jij de verslaggeving op onze website ervaren? We horen graag je mening, want uiteraard zijn we er over twee jaar weer bij.

afbeelding van Wim Hendriks

Tja ik vind dat jullie niets hebben toegevoegd wat al bekend was via internet,maar ja als fotointernetsite moet je je neus wel laten zien.dat is heel andere koek.
ik had het meer op eigen reportages gegooid, meer wat NIET te zien was op de Kina,fotowerk wat er hing,gekke ideetjes,eendags vliegers,ed.
Maar dat vraagt wel journalistieke initiatief en lef.

afbeelding van Anoniem

Ik ben het helemaal eens de eerder post. Maar dat is ook een beetje inherent aan jullie site. Alles wordt overgenomen en weinig initiatief. Jammer, maar ook een beetje armoedig. Het blijft een kunst om je te onderscheiden met andere (nietszeggende) fotomagazines.

afbeelding van Christy

Het is altijd leuk om te zien hoe andere zich vergapen met of zonder camera naar het fotograferen van een halfnaakte dame.
Of dit nu is wat fotografie zo bijzonder maakt.

met vr. gr. Christypicture

afbeelding van Anonymous

Welke halfnaakte dame, ik ben totaal verliefd op die Hassy.

afbeelding van Antje Hages

Is het voor reportages niet handiger een videocamera te gebruiken in plaats van een DSLR met Euro 1000 aan troep eraan waaronder zo'n handig twee handen rod-mattebox systeem.

afbeelding van Ewi2012

Als anoniem, ben je nogal een azijn pisser, je kan je beter afmelden want op ditsoort commentaar zitten normale mensen echt niet te wachten.