Nabeelden: verhalen over niet gemaakte foto's

Redactie 964 0
Zondag 5 september 2010 wordt in het Nederlands Fotomuseum de interactieve installatie 'Nabeelden' van kunstenaar Rein Jelle Terpstra in gebruik genomen. Hierin worden verhalen van fotografen over niet gemaakte foto’s vertelt.

Wat gebeurt er als een belangrijk moment niet kan worden vastgelegd? In hoeverre beïnvloedt die gemiste foto het denken, de verbeelding? Beeldend kunstenaar Rein Jelle Terpstra verzamelt deze ‘beelden’ en maakt ze nu alsnog ‘zichtbaar’ voor publiek door de fotografen de verhalen en beschrijvingen te laten vertellen. De installatie bevat verhalen van onder anderen Ad van Denderen, Paulien Oltheten, Jan Rothuizen en Hannes Wallrafen.

Gemiste foto's

In totaal vertellen 27 fotografen hun verhaal over een niet gemaakte foto. Elk verhaal gaat over een beeld dat de fotograaf voorbij liet gaan, omdat hij geen camera bij zich had, geen film of geheugenkaart in het toestel had zitten of gewoonweg besloot geen foto te maken. Het is een interactieve installatie geworden, in de vorm van een tafel, over fotografie zonder foto’s.

Reizen en groeien

Nabeelden zal na de presentatie van 5 september permanent in het Nederlands Fotomuseum aanwezig zijn. Een tweede identieke installatie zal vanaf begin 2011 gaan reizen door Nederland en het buitenland en zal daarbij steeds weer worden aangevuld met nieuwe verhalen. Holland Doc had een interview met Rein Jelle Terpstra over Nabeelden, dat op hun website is te bekijken.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie