Naakte vrouw in Chassé Theater moet weg

Redactie 1958 0
De grote foto van een naakte vrouw in het Chassé Theater moet weg. De rechter bepaalde dat de maker inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht. Fotografe Claudette van de Rakt wint daarmee de rechtszaak.

In het bespreekbureau van het Chassé Theater hangt de plaat. Hij is gemaakt door Ton Dirven, in opdracht van het theater en lijkt veel op het beeld van Claudette van de Rakt. Daarom sleepte zij het Chassé Theater voor de rechter. Die heeft nu besloten dat de foto binnen veertien dagen verwijderd moet worden.

De foto die Ton Dirven maakte

De verschillen tussen de foto's zijn te klein, vindt de rechter. 'Het werk kan mede daarom niet als zelfstandig werk met een eigen oorspronkelijk karakter worden gezien.' Ook zegt de rechter dat de verschillen die er zijn niet het gevolg zijn van een creatieve keuze van de maker maar van functionele eisen die het Theater stelde. Het auteursrecht van Van de Rakt is dus geschonden.

Als het Chassé Theater de foto niet verwijdert, kan er een dwangsom worden opgelegd van maximaal vijftigduizend euro. De foto moet niet alleen van de muur, maar ook van de website en 'promotionele materialen'. 

Foto © Claudette van de Rakt

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie