Mysterieuze Canon onder de loep

Mysterieus Canon-prototype onder de loep

jesse kraal 4088 2
Hij bleef maar door ons hoofd spoken, die mysterieuze Canon-camera die op de foto was gezet door een oplettende fotograaf. Die fotograaf plaatste het raw-bestand van die foto online, dat geeft ons de gelegenheid om de achterkant van de camera te vergelijken met de huidige modellen.

In eerste instantie riepen we dat de achterzijde van de mysterieuze camera het meeste weg heeft van de huidige Canon 7D. Nu we aan de hand van het raw-bestand goed kunnen zien wat er precies op de knopjes staat, moeten we concluderen dat de lay-out wellicht grotendeels gelijk is aan de 7D, maar dat de functies die achter de knopjes schuil gaan in veel gevallen zijn veranderd.

Canon X
Dankzij het raw-bestand kunnen we nu goed zien welke functies er onder de knopjes schuil gaan. Het geeft geen duidelijkheid of deze camera nu de Canon 5D Mark III of de 7D Mark II is

Leentjebuur

Er lijkt vooral leentjebuur te zijn gepleegd bij grote broer Canon 1D X. Zo zitten bij de mysterieuze camera de 'info'- en 'menu'-knop op dezelfde locatie als bij het topmodel. Eveneens gelijk aan de 1D X zijn de positie van de 'Q'-knop en de 'set'-knop zonder relief maar met een likje witte verf.

Rate

Nieuw is het knopje met de tekst 'rate'. Hiermee kun je waarschijnlijk snel je foto voorzien van een beoordeling, zodat je later in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Bridge sneller op je goede foto's kunt filteren. Het knopje boven de rate-knop is ook nieuw. Op de 7D zit hier de knop waarmeej e Picture Styles kunt aanpassen, het nieuwe icoontje lijkt te verwijzen naar creatieve filters. Mogelijk heeft Canon de Picture Styles en filter-opties gegroepeerd onder deze functie.

Canon 7D
De huidige Canon 7D, hier in combinatie met de WFT-E5 greep met wifi-functionaliteit

Zoomen

Inzoomen gaat waarschijnlijk niet meer met de gebruikelijke twee knoppen onder je rechter duim, maar met het loupe-knopje links naast het scherm. Wellicht gebruik je het hoofdinstelwiel om in en uit te zoomen.

Display

Duidelijk te zien op de foto's, is het bredere scherm ten opzichte van zowel de 5D Mark II als de 7D. Wel lijkt het scherm iets minder hoog dan bij beide camera's. Het is lastig te zien of het scherm een verhouding van 3:2, of een meer op video gerichte verhouding van 16:9 krijgt.

Canon 1D X
Nieuw vlaggenschip in het assortiment Canon-dslr's: de 1D X

Zoekerhuis zonder flitser

Grote veroorzaker van de verwarring of het gaat om de opvolger van de 5D Mark II of de 7D is het zoekerhuis. Was hier duidelijk een pop-up-flitser te zien, dan zou niemand twijfelen aan het feit dat het hier om een 7D-opvolger gaat. Die flitser ontbreekt echter. Is het dan toch een opvolger voor de Canon 5D Mark II, of is de ruimte in het zoekerhuis ergens anders voor nodig, voor een gps-ontvanger bijvoorbeeld?

Batterijgreep

Ook voor de batterijgreep is goed gekeken naar de 1D X. Bij die camera is de verticale greep namelijk zo veel mogelijk gelijk aan de horizontale greep. Dat betekend een betere houvast en bijvoorbeeld ook een extra joystick. Dit zien we nu ook terugkeren op de externe greep voor de mysterieuze Canon-camera.

Canon 5D Mark II
Al even op de markt, maar nog steeds populair: de Canon 5D Mark II

Speculeren

Zowel de 7D als de 5D Mark II gaan al een behoorlijke tijd mee, een 7D mark II of een 5D Mark III behoren dus beide tot de mogelijkheden. Gisteren vertelden we je al, dat het ook een combinatie tussen beide camera's zou kunnen zijn, bijvoorbeeld een Canon 6D. Of er in dat geval nog en 7D Mark II en een 5D Mark III komen is dan nog maar de vraag. 


afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Robert Doeleman

volgens mij mist de scheidslijn op het spiegelhuis die er in de huidge 7D wel is vanwege de flitser. Die is hier niet te zien, dus kunnen we concluderen dat dit een 5D is?

afbeelding van jesse kraal

Dat zou je zeggen, tenzij ze in Japan beslist hebben dat 7D-gebruikers ook geen pop-up-flitser nodig hebben ;)