Mylou Oord - It would be so nice

Julian 1160 0
Foam toont in het kader van de Amsterdam International Fashionweek het werk van de jonge fotografe Mylou Oord. Rode draad door de tentoonstelling is de serie die Oord maakte rondom de Amsterdamse modejournaliste en stijlicoon Aynouk Tan.

Het werk van de jonge mode- en portretfotograaf kenmerkt zich door een uitgesproken stijl die de zeitgeist van haar generatie goed vertegenwoordigt. Haar onderwerpen komen allemaal uit de creatieve wereld en in het vastleggen ervan is er duidelijk blijk van een grote verwantschap met de geportretteerde.

Als autodidact laat Oord zich niet leiden door technische of stilistische kaders waardoor er soms ongepolijst aandoende, maar tegelijkertijd zeer intieme foto’s ontstaan. Ze werkt zeer intuïtief wat hele directe en pure foto’s oplevert.

Voor It would be so nice fotografeerde Oord vriendin en muze Aynouk Tan een jaar lang. In deze serie is duidelijk zichtbaar hoe voor Oord de grenzen vervagen tussen een meer snapshot-achtige aanpak en een geposeerd portret. Het verschil tussen haar opdracht- en vrije fotografie is lang niet altijd zichtbaar. Het spontane en intieme karakter van haar foto’s geven de kijker het gevoel het leven van de fotograaf zelf van heel dichtbij mee te maken.

Parijs, 2009 © Mylou Oord

Hotel L Europe, 2009 © Mylou Oord

Paris Fashion Week, 2009 © Mylou Oord

Biografie

Mylou Oord (Amstelveen 1987) is autodidact en richt zich op de portret-, mode- en documentaire fotografie. Ze assisteerde tussen 2007 en 2009 het succesvolle fotografenduo Petrovsky&Ramone. Oord exposeerde op Streetlab festival in Amsterdam (2007), het Streetlab festival in Istanbul (2008), en op de Amsterdam Biënnale in Mediamatic(2009). Ze publiceert regelmatig in Blend, Vice, Mikromag.com en de bijlage van het NRC Handelsblad, waar ze het beeld maakt van de wekelijkse (mode)kolom van Aynouk Tan.