Muzikale en visuele ode aan het Nederlands fotoboek

Jasper van Bladel 1471 0
De Museumnacht in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam wordt een visueel en muzikaal fotoboekfeest. Een tentoonstelling en een boek brengen een ode aan het Nederlandse fotoboek.

Tijdens de Museumnacht, zaterdag 10 maart, wordt de tentoonstelling 'Feest van het fotoboek' geopend. Daarnaast wordt het bijbehorende 'Nederlands Fotoboek' gepresenteerd.

Nacht

In de loop van de nacht, volgend op de opening, worden rondleidingen georganiseerd en kun je in het museum meewerken aan een de remake van 'Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés' van fotograaf Ed van der Elsken.

Muziek is er onder andere van DJ's Ex Vandals, Ron Wood en Pop on Acid. Volgens de organisatoren het Nederlands Fotomuseum,de SKVR BeeldFabriek en LP2 wordt het een visueel en muzikaal fotoboekfeest.

Museumnacht

Thema's

In de tentoonstelling wordt een selectie fotoboeken gemaakt na 1945 getoond, maar ook dummies, contactafdrukken en ontwerpschetsen kunnen worden bezichtigd. Verder komt het maakproces, waarbij naast fotografen ook schrijvers, grafisch vormgevers en drukkers een grote rol spelen, van een fotoboek uitgebreid naar voren in 'Feest van het fotoboek'.

De tentoonstelling presenteert de boeken in zes verschillende thema's: het landschap, de stad, het reizen, de jeugdcultuur, de economie en de autonome expressie. Het fotoboek blijft, ondanks de digitalisering, erg populair. Veel fotografen zien het nog steeds als dé manier om hun werk te presenteren.

Nederlandse fotoboeken staan wereldwijd in de belangstelling en worden opgenomen in verzamelingen van buitenlandse media en privéverzamelaars. Vooral de nauwe samenwerking tussen grafisch vormgevers en fotografen is in de periode na 1945 bepalend geweest voor de hoge kwaliteit.

Boek

In het boek 'Het Nederlandse fotoboek', samengesteld door Rik Suermondt en Frits Gierstberg, zijn 120 belangrijke Nederlandse fotoboeken opgenomen. De samenstellers plaatsten ze in de context van fotografische en maatschappelijke ontwikkelingen. Naast bekende fotoboeken zoals het beroemde Vuur aan zee en Anton Corbijns Famouz worden ook de mooiste kinderfotoboeken gepresenteerd. 

De tentoonstelling 'Feest van het fotoboek' wordt om 20.00 uur geopend.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper