MustSee: Veiling 's werelds duurste Leica in beeld

Julian 2048 0
Onlangs gingen er in bij Westlicht Auction in Wenen drie bijzondere Leica's onder de hamer. De camera's verwisselden voor recordbedragen van eigenaar. Zien hoe zo'n veiling in zijn werk gaat? Dat kan in deze video.

De Westlicht Auction komt vaak in het nieuws op onze website, regelmatig worden er camera's voor recordprijzen geveild. Onlangs was het weer zo ver, een zeldzame Leica M3D ging van de hand voor maar liefst 1.680.000 euro. Daarmee is het de duurste productiecamera ooit. Productiecamera, want de duurste camera ooit is een Leica-prototype dat in mei 2012 bij hetzelfde veilinghuis 2,16 miljoen euro opbracht.

In ons bericht over de 22e Westlicht Auction, waar drie Leica's voor recordbedragen weggingen, focusten wij ons juist op de andere camera's die voor minder geld van de hand gingen. Dure Leica's kennen we inmiddels wel. Nu is er echter een filmpje te zien van het veilinghuis, waarin de verkoop van de drie bijzondere Leica's is vastgelegd.

De veiling vind plaats in een klein zaaltje. De geïnteresseerden in de zaal lijken voor spek en bonen mee te doen, want de hevigste gevechten tussen de bieders spelen zich af aan de telefoon. Het bieden begint bij vrij 'bescheiden' bedragen, zo was het openingsbod van de Leica M3D, die in bezit is geweest van LIFE-fotograaf David Douglas Duncan, 150.000 euro.

Ook de veilingmeesters lijken onder de indruk te zijn van de flinke bedragen. Het doorbreken van de grens van een miljoen euro levert de nodige emoties op. Filmpjes van de veiling van objecten die wij interessant vonden bij de afgelopen veiling zijn we helaas niet tegengekomen.