MustSee: Van Gogh's zelfportret als foto

jesse kraal 2364 1
Vincent van Gogh leefde van 1853 tot 1890, een tijd waarin fotografie al is uitgevonden en zelfs gemeengoed begint te worden. Toch zijn er maar weinig foto's van Van Gogh, zeker niet van de bekende kunstschilder op latere leeftijd. Fotograaf Tadao Cern maakte op basis van zijn bekendste zelfportret een reconstructie.

Het is bijna eng hoe bekend de man op de foto oogt. De foto ziet er uit alsof deze slechts enkele jaren oud is en dat strookt niet met het jaartal waarin Van Gogh kwam te overlijden: 1890. Het is dan ook geen échte foto, maar een reconstructie die de Litouwse fotograaf Tadao Cern maakte op basis van Van Gogh's bekendste zelfportret.

Tadao Cern
De griezelig 'echte' foto van Vincent van Gogh. Foto © Tadao Cern

Van Gogh
Het origineel, door Van Gogh zelf.

Video

In een video die Cern maakte, zie je het schilderij beetje bij beetje veranderen in de foto, al verklapt het niet de werkwijze van de fotograaf. Dat maakt het eindresultaat echter niet minder geslaagd. Op de website van de fotograaf vind je een vergelijkbare reconstructie die hij maakte van de Mona Lisa van Leonardo DaVinci.

Via Faith is Torment

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Op de foto kijkt hij wat wilder dan op het schilderij, daar kijkt hij rustiger.