MustSee: Toestand: Kritiek - Oorlog in Congo

Julian 816 0
Toestand: Kritiek brengt ooggetuigenverslagen, foto’s en videobeelden van de mensen die de crisis in het oosten van Congo doormaken. De Belgische fotograaf Cédric Gerbehaye maakte een intrigerende documentaire.

Op Toestand: kritiek plaatst Artsen zonder Grenzen regelmatig nieuwe ooggetuigen­verslagen, foto’s en videobeelden van en over de mensen die de crisis in het oosten van Congo doormaken.

Honderdduizenden mensen worden voort­durend opgejaagd in het oosten van Congo. Ze zijn constant op de vlucht voor de gruwelijke oorlog in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. De mensen zijn doodsbang. Velen zijn chronisch ziek of gewond. Anderen zijn mishandeld of verkracht. Vaak zijn al hun bezittingen gestolen. Al meer dan tien jaar bevechten gewapende groepen en het regeringsleger elkaar in de Kivus. Het geweld maakt een normaal leven voor de bevolking onmogelijk. Het leven is zelfs meer dan zwaar: de toestand in de regio is kritiek. En de situatie wordt alleen maar erger. De oorlog bepaalt de toekomst van alle inwoners van de regio. Het verhaal van hun strijd om te overleven moet worden verteld.

Nominatie beste webdocumentaire

De 11 minuten durende presentatie, gemaakt door MediaStorm, met beelden van Cédric Gerbehaye, werd november 2008 voor het eerst getoond. De website en de film is in verschillende talen te bekijken, waaronder Nederlands. De documentaire is onlangs genomineerd voor de Web Documentary Award, een prijs die het gebruik van nieuwe media moet stimuleren, in het leven geroepen door twee Franse televisiestations.

Foto’s: Cédric Gerbehaye / Agence Vu
Presentatie: MediaStorm