MustSee: Supersnelle Lightroom-workflow

Julian 6451 2
Vierhonderd foto's uitdunnen tot een selectie van 75 en die bewerken in een uurtje? Fotograaf Nick Fancher draait er zijn handen niet voor om. In deze video geeft hij je uitleg over zijn supersnelle Lightroom-workflow.

Perfect is zijn workflow misschien niet, zo geeft Nick Fancher toe, maar snel is het zeker. Regelmatig heeft hij met klanten te maken die snel resultaat willen zien. Honderden foto's uitzoeken en tientallen daarvan snel bewerken, dat klinkt als een Lightroom-klusje.

Dat is dan ook het pakket waar Fancher in werkt. 99 procent van zijn bewerkingen doet hij met Lightroom. Hoewel de video een kleine zeven minuten duurt, neemt het proces ongeveer een uur in beslag volgens Fancher. De vierhonderd geschoten foto's dunt hij uit tot ongeveer 75 'keepers' en die bewerkt hij vliegensvlug.

Na het importeren gaat Fancher direct naar de ontwikkel-module, om vervolgens snel door alle foto's te scrollen en ze een plusje of minnetje te geven. Dat levert de eerste selectie op. Vervolgens maakt Fancher een basisbewerking, voor elke lichtopstelling één. Die basis kan op alle foto's toegepast worden die met dezelfde lichtopstelling geschoten zijn. Per foto past de fotograaf nog enkele zaken aan.

In het filmpje raast Fancher door zijn workflow heen, maar als je een beetje bekend bent met Lightroom, dan weet je er waarschijnlijk wel wat nuttige informatie of inspiratie voor je eigen workflow uit te halen.

Lichtopstellingen

Benieuwd naar de lichtopstellingen die de fotograaf gebruikte? Je vindt ze hier.

afbeelding van PUUR fotoweb

Handig, ik werk bijna op dezelfde manier, echter het ophogen en verlagen van de beoordeling om zo snel te sorteren had ik nog niet bedacht !

afbeelding van André Dorst

Ha, zo sorteer ik ook ongeveer. Alleen dan met vlaggen. Foto's waarvan ik denk dat ze oké zijn krijgen een vlag (P), de rest niet.