MustSee: Star Wars en fotografie

MustSee: Star Wars en fotografie

jesse kraal 1972 0
De ontwikkeling van computeranimaties stond in 1980 nog in de kinderschoenen. Regisseur Irvin Kershner moest voor de tweede Star Wars film dan ook een andere oplossing bedenken. Dat werd de stop motion-techniek 'go motion'.

De eerste film waarin computeranimatie gebruikt werd, kwam uit in 1976. Voor Star Wars V: The Empire Strikes Back was de nieuwe techniek geen optie, de kwaliteit van de animaties was simpelweg te laag. Phil Tippett bedacht een variant op de stop motion-techniek die moest zorgen voor meer realisme: go motion.

Go Motion

Het idee achter go motion is het toevoegen van bewegingsonscherpte aan de losse foto's van een stop motion-filmpje. Tijdens elke opname zorgt een computer voor een minimale beweging van het model, in het geval van Star Wars V de ATAT-robots, voor realistischer ogende filmbeelden.

Hopeloos verouderd

Star Wars V: The Empire Strikes Back was de eerste film waarin deze nieuwe techniek werd toegepast. 31 Jaar later mogen de beelden hopeloos verouderd lijken, in 1980 waren de bewegingen van de ATAT's 'state of the art'. Spoel door naar 1:51 voor beelden waarin de techniek gebruikt is.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse