MustSee: Space Oddity (videoclip uit het ISS)

Julian 1902 2
Een videoclip maken in het internationale ruimtestation ISS? Droom verder... Niet als je Chris Hadfield heet en commandant bent van het ISS. De Canadese astronaut schittert zelf in de allereerste videoclip opgenomen in de ruimte: Space Oddity.

In de videoclip, opgenomen aan boord van het ISS, zien we Chris Hadfield rondzweven terwijl hij het nummer Space Oddity van David Bowie uit 1969 ten gehore brengt. Er zijn overigens wat aanpassingen aan de tekst gemaakt, die het nummer nog net even wat toepasselijker maken. Zo zingt Hadfield: 'Ground control to Major Tom, lock your Soyuz hatch and put your helmet on', refererend aan de Sojoez-ruimtecapsule die hem binnenkort weer terug naar aarde zal brengen.

Hadfield draagt binnenkort zijn stokje over aan de Russische kosmonaut Pavel Vinogradov. De videoclip mag je dan ook zien als een afscheidscadeautje.

Waarmee de clip is gefilmd weten we niet. Het ISS hangt vol met Nikon-camera's, waaronder de D3S met filmfunctie. We zien echter geen spectaculaire scherptediepte in het filmpje, dus wellicht is een videocamera met kleine sensor gebruikt.

afbeelding van Richard Philipsen...

Kleine correctie, Canadese astronaut, niet Amerikaans...

afbeelding van Julian

Oeps, dankje!