MustSee: Ruimtefoto's versturen in 1966

jesse kraal 2214 0
Met smartphones is foto's maken en delen een eitje. Je kunt je verse meesterwerkje direct uploaden op diverse websites. In 1966 was het een stuk moeilijker om een foto te maken en direct te verzenden, zeker als de camera in een ruimtesonde was gemonteerd.

Digitale foto's zijn gemakkelijk te verzenden. De eentjes en nulletjes waar ze uit bestaan kun je met bijvoorbeeld radiogolven over lange afstanden verzenden. Vanuit de ruimte naar de aarde bijvoorbeeld. Maar hoe deden ze dat in het analoge tijdperk?

In dit filmpje van Kodak is de camera te zien waarmee in 1966 de eerste foto van de gehele aarde werd gemaakt. Omdat de ruimtesonde met de camera niet kon terugkeren op de aarde moest er een oplossing bedacht worden om de foto's naar de aarde te zenden.

In de machine bevind zich daarom niet alleen een camera, maar ook een minilab en een scanner. De foto wordt direct na de opname ontwikkelt en een analoge scanner zet de beelden om in signaal dat door de telescopen van Nasa kon worden opgevangen. Strook voor strook kwamen zo de eerste ruimtefoto's binnen. 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse