MustSee: Photoshop in de Sovjet Unie

jesse kraal 2483 1
Drie jaar voordat Photoshop in de winkels lag, deed men in de voormalige Sovjet Unie al aan digitale beeldbewerking. In de video uit 1987 lukt het de Russische technici om storende objecten uit een foto te verwijderen.

De techniek achter dit kunststukje blijkt echter niet uit de Sovjet Unie zelf te komen, maar uit Frankrijk. De machine die gebruikt wordt is de Pericolor-1000, een zeer vroege machine speciaal voor beeldbewerking. De foto wordt met een drumscanner ingescand om vervolgens via magnetische tapes overgezet te worden naar de computer. Het resultaat kan worden overgezet naar een grote fotoprinter, met een geretoucheerde foto als eindresultaat.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van damaster

Kom op zeg, dit is gewoon een reproductiebedrijf dat met oude apparatuur werkt. Niks bijzonders.
In Nederland hadden we bedrijven als Neroc (DSN tegenwoordig) die dit soort apparatuur ook hadden: Crossfield of HELL Scanners, Scitex Imagers en printers of plotters.
Een beetje verdiepen in de grafische industrie kan als fotoblad geen kwaad hoor.
Scitex is inmiddels opgegaan in diverse andere bedrijven (Kodak, Creo, HP). Zoek op Wikipedia maar eens op Scitex Corporation.