MustSee: Noord-Korea gefilmd vanuit de trein

Jasper van Bladel 3853 0
Noord-Korea is misschien wel het meest gesloten land ter wereld. Het land houdt niet van pottenkijkers. Nu kunnen we iets meer zien van de mysterieuze Volksrepubliek. Een Amerikaanse toerist filmde een complete treinreis en zette dit op YouTube.

De maker geeft in de beschrijving toe dat de beelden soms wel een beetje saai zijn. Hij heeft toch de volledige treinreis op YouTube gezet omdat er maar heel weinig beeldmateriaal van Noord-Korea te vinden is.

Voor het lapje

Dat heeft een reden. Het land, al jaren geregeerd door de Communistische Partij, is misschien wel het meest gesloten land ter wereld. Het dictatoriale regime heeft niet graag pottenkijkers over de vloer. Er worden wel georganiseerde rondreizen aangeboden, maar dan word je als toerist alleen langs prachtige gebouwen en vrolijke met vlaggetjes zwaaiende inwoners geleid. Als buitenlander word je voortdurend voor het lapje gehouden.

Werkelijkheid is anders

De werkelijkheid is natuurlijk anders. Inwoners van Noord-Korea zijn niet vrij en leven vaak in grote armoede. Ook telt het land ongeveer 200.000 politieke gevangenen die leven in kampen en erg zwaar werk moeten doen.

Binnenkijken

Die echte armoede zie je ook niet langs de spoorweg. De scènes die tijdens de treinreis voorbijkomen geven daarom ook geen honderd procent eerlijk beeld. Toch is het interessant om een keer binnen te kijken in een land als Noord-Korea.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper