MustSee: LomoMatrix met 625 pinhole-camera's

Julian 2080 0
Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Dat moet London Grammar gedacht hebben bij het maken van de muziekvideo 'Wasting My Young Years'. Een 'matrix-rig' opstellen is al heel wat werk. Stel je voor dat je dit met pinhole-camera's doet...

Sinds de film The Matrix uit 1999 kennen we een nieuw soort 'special effect'. Zet een hoop camera's in een cirkel, een acteur in het midden en laat de camera's allemaal tegelijkertijd afgaan. Speel deze foto's vervolgens snel achter elkaar af en je krijgt het inmiddels overbekende 'bullet time'-effect.

Doe je dit met digitale camera's, dan is de hoeveelheid werk die dit kost nog wel te overzien. Je hebt vooral heel veel camera's nodig. De band London Grammer bedacht dat het wel leuk zou zijn om dit effect te gebruiken voor de muziekvideo 'Wasting My Young Years', maar een Matrix-rig met 'gewone' digitale camera's was niet genoeg. Nee, er werd gekozen om een rig te maken bestaande uit 625 pinhole-camera's.

Het resultaat

Achter de schermen

Het voordeel van dit systeem is dat je niet daadwerkelijk 625 losse camera's nodig hebt. De makers gebruikten simpelweg een grote cirkel waar ze 625 gaatjes in prikten en één lange rol 35mm-film in stopten. Voor pinhole-fotografie heb je behoorlijk wat licht nodig, er werd dus gewerkt met flinke strobes. Onderstaande video laat de totstandkoming van de bijzondere videoclip zien.