MustSee: Lichtsnelheid in slow-motion

charlottelipic 5149 2
De snelheid van het licht. Het leek altijd iets onbereikbaars en onvatbaars te zijn. Totdat wetenschappers van MIT recentelijk het schijnbaar onmogelijke mogelijk maakten door een camera te ontwerpen die een biljoen frames per seconde vastlegt.

Het resultaat is de ultieme slow-motionfilm waarin fotonen, die zich met het blote oog onzichtbaar door de ruimte bewegen, te zien zijn. Ter verduidelijking: een foton, lichtdeeltje, verplaatst zich een miljoen keer sneller dan een kogel.

Wanneer een laserstraal heel kort op een plastic fles wordt gericht zie je met behulp van de camera hoe het licht in een kogelvorm door de fles schiet en afketst op de dop. Het filmpje van de fles in het geheel bestaat uit vijfhonderd frames die in één nanoseconde de gebeurtenis vastleggen.

Toekomst

De MIT wetenschappers geloven dat de camera later kan worden gebruikt in de medische wereld om een soort lichtecho's van de binnenkant van het menselijk lichaam te maken. Wanneer de techniek wordt doorontwikkeld zou je door de terugkaatsing van licht te meten zelfs kunnen weten of er een persoon om een hoek staat. Deze camera zou het begin van iets heel groots kunnen betekenen.


De camera kan de beweging van licht vastleggen met een biljoen (1.000.000.000.000) beelden per seconde.

afbeelding van Willem Melssen

en fantastische ontwikkeling.

Wel is er in het artikel een vertalingsfout gemaakt.

In het Nederlands is 10^12 fps gelijk aan 1 biljoen fps (dus niet 1 triljoen fps). De 500 frames (beeldlijnen) + dode intervallen tussen de lijnen (waarschijnlijk van gelijke duur) leveren dan een tijdreeks ter lengte van 1 nanoseconde waarin het licht 30 cm aflegt. Hetgeen overeenkomt met de lengte van de PET fles in het filmpje.

Dat ter aanvulling.

afbeelding van charlottelipic

De vertalingsfout is verbeterd. Bedankt voor de heldere uitleg!