MustSee: Instant - The Story of Polaroid

Julian 2775 0
In het boek Instant - 'The Story of Polaroid' vertelt Christopher Bonanos de geschiedenis van de directklaarfilm. In een filmpje geeft hij je een voorproefje en kom je een aantal interessante dingen te weten over de uitvinder van Polaroid.

Edwin Land is de oprichter van Polaroid en uitvinder van de instantfotografie. Marktonderzoek deed hij niet. 'Marketing doe je alleen als je product niet goed is', was zijn credo.

Zijn tactiek was om een product maken waarvan mensen geen idee hebben dat ze het nodig hebben, maar zodra je het eenmaal te zien krijgt moet en zal je het hebben. Dat doet je wellicht denken aan een andere fabrikant. En inderdaad, Steve Jobs heeft zelfs een keer expliciet aangegeven dat het marketingmodel van Apple gebaseerd is op dat van Polaroid.

Land bleek ook nog eens een goede toekomstvoorspeller. In de jaren 70 van de vorige eeuw voorspelde hij een toekomst waarin een camera zoiets is als een telefoon, iets wat je de hele dag door gebruikt om alles om je heen vast te leggen. Iets dat je uit je binnenzak haalt, zoals een portemonnee. De uitvinder van Polaroid bleek er niet ver naast te zitten.

Nadat Edwin Land in 1982 het bedrijf verliet ging het bergafwaarts met Polaroid. Revolutie bleef uit en de instantfilm bleek niet opgewassen tegen de digitalisering van de fotografie. De komst van het Impossible Project bleek echter de redding voor de instantfotografie.

In een rijkelijk geïllustreerd boek wijdt Christopher Bonanos uitgebreid uit over de geschiedenis van Polaroid. Van de beginjaren tot de wederopstanding door het Impossible Project.