MustSee: Fotograferen vanaf 93.000 voet

Julian 738 0
Met een 2e-hands compact, doe-het-zelf materiaal, Duct Tape, een weerballon gevuld met helium en een flinke portie creativiteit wisten twee Amerikaanse MIT-studenten de kromming van de aarde te fotografen. Hun budget: 150 dollar.

Oliver Yeh en Justin Lee studeren aan het Massachusetts Institute of Technology, een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Naast hun interesse in de wetenschap hebben ze ook een voorliefde voor kunst. Samen werken ze onder de naam 1337arts aan projecten waarin ze zich toeleggen op het combineren van kunst met wetenschap. Dat resulteerde in Project Icarus: foto’s maken vanaf grote hoogte, voor een zo laag mogelijk bedrag. En dat lukte. Op een hoogte van 93.000 voet fotografeerden ze de kromming van de aarde.

Foto’s van deze hoogte zijn geen unicum, dergelijke projecten zijn vaker door studenten gedaan. Wel uniek is het budget waarmee Yeh en Lee het gelukt is. Door gebruik te maken van materialen die in gewone winkels verkrijgbaar zijn en wat tweedehands speurwerk, bedroeg het totale budget niet meer dan 150 dollar. Vergelijkbare eerdere projecten kostten het tienvoudige.

Meer over het project lees je in DIGIFOTO Pro 4.2009. Het project kwam ook in de Amerikaanse media aan bod, zo interviewde onder andere CNN de studenten. Een time-lapse video met alle foto’s van het project is hieronder te bekijken.